A forróság miatt válságba kerülhet az olívaolaj-ipar. Ugyanis ha túl meleg van, akkor az olajfák – a nedvesség megtartása és a fa egészségének megőrzése érdekében – ledobják a termést. A nagyon magas hőmérséklet különösen tavasszal, a virágzás idején veszélyes – írja a CNN a Mintec piackutató csoport nyilatkozata nyomán.

A helyzetet tovább rontja, hogy a tavaly nagyon rossz volt az olajbogyótermés, melyet Európa rekordmeleg nyara követett.

A Mintec szakértői véleménye szerint Spanyolországban, a világ legnagyobb olívaolaj-termelőjénél a termés nagyjából 620 ezer tonnára esett vissza, szemben az ötéves, 1,3 millió tonna körüli átlaggal. 

Idén a pokoli hőség belepte a Földközi-tenger térségének döntő részét, a tudósok szerint pedig mindez a kílamváltozás nélkül nem következett volna be. Spanyolországban április óta folyamatosak a hőhullámok, amelyek elérik a 40 Celsius-fokot, de hasonló hullámok érintenek más olívaolaj-termelő országokat, például Olaszországot és Görögországot. 

Hogy mekkora a teljes kár, azt csak az októberi és novemberi betakarítás után lehet pontosan megmondani, de az európai olívaolaj-termelés 700 ezer tonnával – több mint 30 százalékkal – csökkenhet az ötéves átlaghoz képest a szakértők szerint.

Most zsákoljon be olivaolajból, fogytán a készletek: őrült áremelkedés vette kezdetét

Az európai olívaárak először szeptemberben haladták meg a 4 eurót kilogrammonként. Most azonban újabb gátat törtek át, és kilónként 7 euró fölé emelkedtek. Az elszabadult árekért a legnagyobb olajbogyótermelő Spanyolországban idén rendkívül tartósan fennálló aszály a felelős. Az időjárási körülmények Olaszországban és Portugáliában is sújtják a gazdákat. Bővebben--->