A 2023-ban végig érvényben lévő orosz olaj- és gázszektor elleni szankciók hatása vegyes, mivel hiába csökkentek az exportbevételek, azok még mindig elegendőek az ukrajnai háború folytatásához, miközben az olajtermelés volumene egyáltalán nem csökkent.

A Meduza emellett emlékeztet arra is, hogy Moszkva keleti partnerei továbbra is vásárolják az orosz nyersanyagokat, miután a Nyugatnak még mindig nem sikerült meggyőznie őket a kapcsolatok megszakításáról.

A legfőbb külföldi vásárlók rangsorát Kína vezeti (107 millió tonna), majd ezt követi India (70 millió tonna), miközben a Törökországba irányuló eladások csaknem 13 millió tonnára nőttek.

A fúrás már második éve rekordszinten áll Oroszországban: 2023 első 11 hónapjában 28,1 ezer kilométert fúrtak le, ami azt jelenti, hogy az év egésze megdöntheti a 2022-ben felállított rekordot, amikor a fúrás először haladta meg a szovjet korszak csúcsait.

Ezen statisztikák közé tartoznak a kutatófúrások, az új kutak fúrása és a meglévőek mélyítése.

Ami az olajból származó bevételeket illeti, 2023-ban az összes költségvetési bevétel 30 százalékát tették ki: 8,8 billió rubelt a 2022-es 11,6 billió rubelhez képest.

„Az olajszankciók a legoptimistább becslések szerint az exportból származó bevételek 15 százalékát vonják el. Ez körülbelül évi 30 milliárd dollár” – mondta Oleg Itskoki, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem professzora.

A Meduza egyik forrása bevallotta, hogy a szankciók bevezetése után jelentősebb változásokra számított az iparágban, de el kell ismernie, hogy ezek még nem következtek be.

„Az olajiparnak sikerült átstrukturálnia magát – rétegvállalatokat építeni, amelyeken keresztül megkerülhetők a szankciók. Ha egy ilyen céget gyanúsítani kezdenek valamivel, akkor csődbe megy, és újat hoznak létre” – magyarázta a portálnak egy oroszországi üzemanyag-ipari szakértő.