A piaci várakozásokat felülmúlva, a működési profitja tízszeres emelkedésével számol 2024 első negyedévben a Samsung. A világ legnagyobb memória chip- és tévégyártójának március 31-én 4,89 milliárd dollárra becsülték a működési eredményét, ami több mint 9-szerese az előző év azonos időszakában realizált üzemi nyereségnek.

A pozitív előrejelzés ellenére 1,3 százalékkal csökkent péntek reggel a Samsung részvények értéke, feltehetően azért, mert a csúcskategóriás memória chipeket fejlesztésében láthatóan még mindig elmarad a riválisaitól a koreai vállalat – írja a Reuters.

A chip piac fellendülése

Öt negyedév óta először látunk nyereséget a memória chipek piacán, vagyis kitört a 2022 közepe óta tartó hullámvölgyből a félvezető memóriák iparága. A TrendForce adatszolgáltató által ismertetett információkból kiderül a Dram chipek ára 20 százalékkal, a NAND Flash chipeké pedig 23-28 százalékkal emelkedett 2024 első negyedévében.

A memória chipek árának a növekedése következtében 34 százalékkal növekedett az elmúlt 12 hónapban a Samsung részvényeinek az értéke, ami bőven meghaladja a szélesebb piac 10 százalékos emelkedését.

A chippiac fellendülésében nagy szerepe van a mesterséges intelligencia chipkészletekben használt nagy sávszélességű memória (HBM) iránti kereslet növekedésének.

Kim Roko, a Hana Securities elemzője szerint a Samsung egyelőre alulteljesít ezen a területen a versenytársaival szemben. Így a vállalat városon belüli riválisa, a SK Hynix még mindig megelőzi a világ legnagyobb chipgyártóját a HBM piacán.

A tajvani földrengés utóhatása

Szerdán 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Tajvan keleti partját, ami időlegesen visszavetheti az ottani félvezetőgyártást. A kínálat csökkenése következtében pedig a Samsung és az SK Hynix a korábban tervezettnél nagyobb mértékben emelheti a memória chipek árát, növelve a második negyedéves profitjukat.

A mobiltelefonok piacán is komoly nyereséget könyvelhet el a Galaxy S24 piacra dobásával a dél-koreai cég. Az Eugene Investment & Securities becslése szerint a megelőző negyedévhez képest 8 százalékkal többet, 57 millió okostelefont szállított le 2024 első három hónapjában. Ráadásul 30 százalékkal, 340 dollárra emelkedett vállalat telefonjainak az átlagos ára.

A Samsung április 30-án teszi közzé a részletes eredményeit. 

Gigászi veszteség az Intelnél, hanyatt estek tőle a befektetők

Nő a feszültség a nagy múltú chipgyártó részvényesei és a cégvezetés között.Ha érdeklik a részletek