Kedden emelkedésnek indult az olajár: a Brent nyersolaj hordónkénti árszabása 22 centtel (0,27 százalékkal) 81,89 dollárra, míg az U.S. West Texas Intermediate-é (WTI) 7 centtel (0,09 százalékkal) 77,51 dollárra emelkedett. Az izraeli sereg gázai offenzívájára reagálva az Irán által támogatott húszik több támadást hajtották végre a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók ellen. A jemeni fegyveresek jelentette kockázat fuvar és szállítási díjak, és ennek hatására az olajár emelkedéséhez vezetett.

Álmoskásan ébredtek a kontinens főbb börzéi

Az arany és az olaj ára nőtt, de a gáz ára csökkent.Ha kíváncsi a részletekre

Joe Biden kedden közölte: Izrael beleegyezett abba, hogy a Ramadán idejére leállítják a gázai offenzívát. A bejelentés várhatóan a közel-keleti konfliktus konszolidálását és így az olajpiac stabilitását idézi elő – írja a Reuters.

A piacok stabilizálódása ellenére az  olajár további növekedése várható. Részint a növekvő kereslet ellensúlyozására az orosz hatóságok kedden bejelentették, hogy március 1-től hat hónapra betiltják a benzin exportot.

Az OPEC+, Kína és az USA

Az olajárak emelkedését segíti elő, hogy a világ legnagyobb nyersolaj piacán, a kínaian február második felétől növekedésnek indult a kereslet. Szintén az ár erősödése irányába hat, hogy az Egyesült Államok piacán a közeljövőben nem várható kamatcsökkentés, mondta Jeffrey Schmid, a Kansas City Federal Reserve Bank elnöke. 

A FED kamatcsökkentési döntéseiben központi szerepet játszik az amerikai infláció. Csütörtökön adják ki az USA központi bankja által preferált egyik fő inflációs, a januári amerikai személyi fogyasztási kiadásokokról szóló mutatót.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők számításai alapján összességében 1,8 millió hordóval nőtt a február 23-i héten a kereslet.

Az olajárak szempontjából döntő jelentősége van annak, hogy az OPEC+ termelői csoport márciustól továbbra is kitart-e az árak erősítése érdekében hozott önkéntes termelés korlátozás mellett. Helima Croft, a RBC Capital Markets elemzője szerint az olajtermelő országokat tömörítő szervezet várhatóan júniusig fenntartja a korlátozást.

A megújulók taccsra vághatják az olajpiacot?

Az idei évben intenzív emelkedésnek indult az olaj iránti kereslet, az ágazat gyorsan átvészelte az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus kihívásait. Azonban a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a megújuló erőforrásokra való átállás miatt csak 2030-ig fog nőni az olaj iránti kereslet.Ha érdeklik a részletek