Emelkedéssel nyitott kedden az olaj értékpiaci ára, az elmúlt időszakban nőtt az olajrészvényekbe való befektetési kedv. 2024 elején több fúzió és felvásárlás – a legnagyobb visszahangot az váltotta ki, hogy hétfőn a Diamondback Energy 26 milliárd dollárért vásárolta fel korábbi riválisát, az Endeavor Energy Partners-t – is láthattunk ezen a területen.

Emelkedik az arany és az olaj ára

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai értékpapírpiacok a frankfurti kivételével a hétfői pozitív zárást követően.Ha kíváncsi a részletekre>>>

Az intenzíven növekvő befektetési kedv összefüggésben lehet azzal a percepcióval, hogy az erre a piacra invesztálók egyre nagyobb osztalékot tudnak kivenni a befektetéseikből. Így az előbb említett Diamondback-nél 7 százalékkal emelték a kifizetett osztalék mértékét, míg egyik legnagyobb ipari szereplőnek, az S&P 500 vállalatnak 2019 óta  4-ről 7 százalékra emelkedett az összbevételből kifizetett profitja – írja a Bloomberg.

Az olajpiac gyorsan túllendült az orosz-ukrán háborún és a közel-keleti harcok okozta sokkon. Sokan attól tartottak, hogy az utóbbi konfliktus eszkalálódása visszavetheti az OPEC országokban folyó termelést. Azonban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) láthatóan nem aggódik ezért.

A kereslet további növekedését várják az OPEC-nél

Az OPEC kitartott a 2024-25-ös évi globális olaj kereslet erősödését valószínűsítő előrejelzés mellett és a világgazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát is fenntartotta – írja a Reuters.

A szervezet elemzői úgy számolnak, hogy 2024-ben napi 2,25 millió, egy évvel később pedig 1,85 millió hordóval fog nőni az olaj iránti kereslet.  Az idei év eddig igazolta a prognózisukat, a Brent nyersolaj ára 0,5 százalékkal, hordónként 82 dollárra. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének a jelentése szerint az olajárak emelkedése részint a közel-keleti konfliktus hozta ellátási bizonytalanságnak, illetve a globális gazdasági növekedésnek köszönhető.

Az OPEC prognózisával szemben a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) mindössze 1,24 millió hordó/nap bővüléssel számolt az idei évre. Azonban mivel az év elején az olaj iránti keresett magasabb volt, mint amit az IEA jelzett, ezért a Nemzetközi Energia Ügynökség a tervek szerint a héten frissíti a 2024-re vonatkozó várakozásait. 

A megújulók taccsra vághatják az olajpiacot?

Az IEA és az OPEC közötti az elmúlt időszakban komoly vita alakult ki: az Energia Ügynökség szerint a megújulóerőforrásokra való átállás folytán csak 2030-ig fog növekedni az olajkereslet, míg az OPEC hosszútávú keresleti kilátásai 2045-ig szólnak és egyelőre nem látják az olaj iránti igény növekedésének a csúcsát.

Az OPEC országok a túlkínálat megakadályozása és az ár feltornázása érdekében 2022 óta többször csökkentették a termelésüket.  A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez tartozó szaúdi-királyság szintjén visszavetette a termelését, azonban az Energiaügynökség álláspontjához közeledve, a karbonsemlegességre hivatkozva Szaúd-Arábia a jövőben nem bővíti tovább a kapacitásait. 

Kész, vége: Szaúd-Arábia nem bővíti tovább olajkitermelő kapacitását

A szaúdi királyság nem bővíti tovább kapacitásait, melyeket amúgy sem használ már ki. Ezt a karbonsemlegességgel indokolja.Ha érdeklik a részletek>>>

A hosszútávú keresletnövekedéssel kapcsolatos eltérő prognózisok jól mutatják, hogy az olajpiac geopolitikai konfliktusoknak és a zöld átalakulás megkövetelte energetikai változásoknak való kitettséget.