Szaúd-Arábia napi 12 millió hordó olaj kitermelésére elegendő kapacitással rendelkezik, ám ebből csak 9 milliót használ ki jelenleg. A kormány arra utasította a Saudi Aramco olajcéget, hogy ennél magasabbra ne növelje a kapacitást, noha eredetileg 2027-ig még egy millió hordóval növelték volna.

Az ország hosszú ideje nem tudja kihasználni kapacitását, mert ha ezt teszi, olyan erős lesz a piacon a kínálat, hogy zuhanni kezd az ár. Márpedig a szaúdiak az exportált olaj mennyiségét és árát próbálják együttesen optimalizálni, és miután rajtuk kívül más nehézkesen akar ebben részt venni még az OPEC tagok közül is, rájuk marad a feladat – írja a Reuters

A világ legnagyobb kitermelője az Egyesült Államok, amely az orosz-ukrán háború kezdete óta hallani sem akar bármiféle csökkentésről, sőt, a piac biztonsága érdekében maximális mértékben növeli a kitermelést, ami már napi 13 millió hordó fölött van. Oroszország ugyancsak nem szívesen csökkent, csak ha ezt a szankciók kikényszerítik, egyébként pedig próbál minél többet eladni, hogy pótolja a bevétel egy részét, amit az európai piac elvesztésével bukott.

Szaúd-Arábia a széndioxid kibocsátás csökkentésével indokolja a lépést, miközben azért egyéb olajipari beruházásokat folytat, és a megújulók fejlesztését is nagy erőkkel végzi, így saját olajfogyasztását nagyban csökkentheti, vagyis kisebb kitermelés mellett és ugyanannyit tud exportálni.

A hatalmas sivatagi ország nagy részén zavartalanul süt egész évben a nap, így a napenergia felhasználási lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.

Hatalmas szamárságot mondott az indiai miniszter

Az indiai olaj-, és gázügyi miniszter meglepő, és egyben abszurd kijelentést tett országa olajvásárlásairól.

A részletekről ITT írtunk bővebben.