A német törvényhozás felsőháza pénteken véglegesen jóváhagyta azt a 2,5 milliárd eurós tervet, amely szerint a nyárra 9 eurós országos havi tömegközlekedési lehetőséget kínálnának – írja a Politico.

A Bundesrat jóváhagyása azt jelenti, hogy a háromhavi támogatott bérlet terve június 1-jétől lép életbe.

Minden egyes havi bérlet érvényes az összes buszra, villamosra, metróra és egyéb helyi közlekedési eszközre, beleértve a helyközi járatokon közlekedő regionális vonatokat is.

Ezzel hatalmas kedvezménnyel lehet utazni egész Németországban.

Összehasonlításképpen: jelenleg egy havi jegy, amely csak a berlini tömegközlekedési rendszer két központi zónájában érvényes, havonta 86 euróba kerül.

A tömegközlekedési politikát Oroszország ukrajnai invázióját követően jelentették be, és az intézkedéscsomag részét képezi az energiaimporttól való függőség csökkentését és a tiszta közlekedési módok elterjedésének növelését célzó intézkedéseknek.

Volker Wissing közlekedési miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy az árcsökkentés esélyt ad a tömegközlekedési szolgáltatóknak arra, hogy meggyőzzék az autótulajdonosokat a végleges átállásra.

A kritikusok szerint a terv a vonatok és buszok zsúfoltságát fogja eredményezni, míg egyesek a gazdagabb turistaövezetekben attól tartanak, hogy ez a városlakók beáramlásához fog vezetni.