A brit kiskereskedelmi forgalom januárban a legnagyobb növekedést produkálta az elmúlt három évben, ami arra utal, hogy a gazdaság gyorsan kilábalhat a tavalyi év második felében tapasztalható recesszióból.

Az értékesítési volumen 3,4 százalékkal nőtt decemberhez képest a Reuters tudósítása szerint, ami a legnagyobb 2021 áprilisa óta.

„Összességében a ma közzétett adatok erősebbek voltak a vártnál, ami azt sugallja, hogy a fogyasztói kiadások visszahúzó magasabb kamatlábak hatása gyorsan halványul, illetve rámutat arra, hogy a gazdaság hamarosan kimozdul a recesszióból” – idézik Joe Mahert, a Capital Economics közgazdászát.

A csütörtökön közzétett adatok szerint a brit gazdaság recesszióba süllyedt 2023 második felében, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a Bank of England által az erős infláció megfékezését célzó magas kamatlábak megviselték a háztartásokat és a vállalkozásokat.

2024-ben azonban a gazdaság enyhén növekedni fog, ahogy az infláció lassul, a bérek emelkednek és a kamatlábak csökkennek. A brit gazdaság idei növekedését a Bank of England jelenleg 0,25 százalékra prognosztizálja.

További lendületet jelenthet, amennyiben Jeremy Hunt pénzügyminiszter március 6-án adócsökkentést jelent be, amellyel javíthatja Rishi Sunak miniszterelnök Konzervatív Pártjának esélyeit a 2024-es választásokon.

Az elemzők az értékesítési volumen növekedésének egy részét azzal hozták összefüggésbe, hogy a fogyasztók éltek a leárazásokkal.

„Bár számos makrogazdasági mutató pozitív – csökkenő infláció, javuló fogyasztói hangulat, kilátásban lévő alacsonyabb kamatlábak – a fogyasztók továbbra is óvatosak a költésekkel kapcsolatban” – mondta Lisa Hooker, a PwC fogyasztói piacokért felelős vezetője.

A szerdán közzétett adatok szerint a brit infláció stabilan szinten maradt januárban, megcáfolva a növekedésre vonatkozó előrejelzéseket. A Bank of England döntéshozói azonban úgy nyilatkoztak, hogy további bizonyítékokat kell látniuk az inflációs nyomás gyengülésére, mielőtt további lépéseket tennének a hitelfelvételi költségek csökkentése érdekében.