Orbán Viktor magyar miniszterelnök abban a reményben kezdi meg ma kétnapos brüsszeli látogatását, hogy ki tudja mozdítani az EU-IMF segélycsomagról folytatandó tárgyalások megkezdésének ügyét a holtpontról, de a Business Recorder és a Wall Street Journal (WSJ) tudósítása szerint az elemzők nem várnak áttörést a tárgyalásoktól. Az előbbi felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány változtatásai a jegybanktörvényen nem oldották fel a Budapest és Brüsszel közötti nézetkülönbségeket.

A WSJ úgy tudja, hogy a piaci várakozások szerint 15-20 milliárd eurós (26,45 milliárd dollár) készenléti hitelért folyamodna az Orbán-kormány. Az üzleti portál szerint a feszültség soha nem volt kicsi az EU és Magyarország között, amióta Orbán Viktor 2010 áprilisában hatalomra került, de az utóbbi néhány hónapban tovább mélyültek az ellentétek.

Egy lépéssel sem közelebb

A befektetők kételkednek abban, hogy a magyar kormányfő fel tudja oldani a feszültséget. Éppen olyan távol vagyunk a holtpontról való kimozdulástól, mint korábban - mondta a WSJ-nek Peter Attard Montalto, a Nomura kelet-közép-európai térséggel foglalkozó szakértője.

Orbán részt vesz az Európai Néppárt értekezletén és beszédet tart az European Policy Centre kutatóintézetben. Ezt következően találkozik José Manuel Barrosóval az Európai Bizottság és Herman Van Rompuyjel, az Európai Unió elnökével. A tárgyalásokat azonban beárnyékolják a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások, továbbá a 496 millió euró uniós támogatás befagyasztása, amennyiben az ország nem hozza a háromszázalékos költségvetési hiányt.

Nem felejtették el március 15-ét

A WSJ tudomása szerint a viszony elmérgesedésére nagy lapáttal tett rá a magyar kormányfő március 15-ei beszéde, amelyben uniós értelmezés szerint ismét párhuzamot vont az európai jogrend betartásának brüsszeli ellenőrzése és a hidegháború alatti szovjet uralom között. EU-s tisztviselők szerint a holnapi Barroso-Orbán találkozó nagyon rövid, de konstruktív lesz, a két vezető kapcsolatát erősen elkoptatta a "felháborító, gyalázatos" márciusi beszéd. A WSJ uniós forrása szerint Barroso üzente az lesz, hogy Magyarországnak "tartania kell magát a szabályokhoz".

A Reuters legutóbbi körkérdésében megszólaló 18 elemző közül 13 úgy vélte, hogy az IMF-megállapodást csak a második fél évben hozzák tető alá - a többség korábban a második negyedévre számított. Majdnem minden szakértő úgy véli, hogy a magyar kormány az EU-IMF segítség nélkül már 2012-ben sem tudja finanszírozni az országot, vannak azonban néhányan olyanok is, akik szerint idén még képes az ország újrafinanszírozni a lejáró adósságait. A kilencszázalékos hozamot, amely az elmúlt kötvényaukciókon kialakult, hosszú távon mindenki tarthatatlannak minősíti.