Az állami egészségügyi ellátás költségei a világon mindenütt magasak, ezért számos ország szorgalmazza, hogy  a magántőke minél nagyobb szerepet kapjon az ágazatban. Két nemrégiben készült amerikai tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy a magántőke növeli a költségeket és csökkenti az ellátás minőségét – írta az ORF.at

Az elsőt decemberben tette közzé egy Sneha Kannan nevű amerikai intenzív terápiás orvos vezette kutatócsoport a JAMA című szaklapban. A szakértők több mint 660 ezer állami egészségbiztosítással rendelkező beteg adatait elemezték: olyanokét, akik 51 különböző magánbefektetők által átvett amerikai kórházban kaptak ellátást.

Kontrollcsoportként több mint négymillió, más szervezetek által működtetett 259 kórházban történt kórházi felvétel szolgált 2009 és 2019 között.

A tanulmány konklúziója szerint a kórházak magánbefektetőknek történt eladása mérhetően negatív hatással volt a betegekre. Az ilyen kórházakba felvett Medicare-páciensek körében a kórházi betegségek száma 25 százalékkal nőtt a kontroll kórházakhoz képest.

Ez azzal magyarázható, hogy a privatizált kórházakban lényegesen több olyan eset volt, amikor a betegek elestek, de a fertőzések kialakulása is gyakoribb volt. A sebészeti beavatkozásokat követő sebfertőzések gyakorisága is a kétszeresére növekedett.

Az amerikai STAT gyógyszerészeti információs szolgálat idéz egy másik, a British Medical Journalban nemrégiben megjelent áttekintő tanulmányt is. Ebben a New York-i Columbia Egyetem Alexander Borsa vezette csoportja nyolc országból származó más tanulmányokat elemzett újra. Ezek közül a legtöbb az Egyesült Államokból származott.

A tanulmány megállapításai szerint a magántőke megjelenése a tulajdonosok között következetesen a betegek vagy a kifizetők (például egészségbiztosítók) költségeinek növekedésével járt együtt. Ugyanakkor az említett egészségügyi intézményekben nyújtott ellátás minőségéről vegyes képet mutat, inkább a rossz minőség irányába mutató tendenciával – áll a tanulmányban.