Az Egyesült Államokban a koronavírus ellen beoltott emberek meglepően nagy része úgy érzi, hogy a vakcina, amit kaptak nem nyújt kellő védelmet a járvány újabb hullámában. Ugyanakkor egyáltalán nem világos, hogy pontosan milyen arányban betegedhetnek meg beoltott emberek, illetve milyen valószínűséggel terjesztik a koronavírus-fertőzést - írja a Bloomberg. Miközben a szakértők nem vitatják, hogy a beoltott emberek kisebb eséllyel fertőződnek meg, lesznek súlyos betegek vagy halnak meg, mint az oltatlanok, kérdés, hogy nem rosszabb-e a helyzetük ahhoz képest, amit korábban gondoltak.

Tudományos kutatások tömege áll rendelkezésre arról, mi lehet a helyzet, ám a kép nem egyértelmű. Nem elég világos ahhoz, hogy a hatóságok, a vállalati döntéshozók és a magánemberek tervezni tudjanak a következő időszakra. Sokan érzik úgy, hogy a helyzet kaotikus. Nem egyértelmű, hogy a vírus új változatai mennyire cselezik ki a korábbiak alapján kifejlesztett oltásokat, hogy érdemes-e beadatni a harmadik, emlékeztető oltást, illetve hogy ha igen, akkor mikor.

A hatóságok nem tudják, hogy vissza kell-e fordítaniuk a nyitásokat, kell-e ismét korlátozni a gyülekezést, a magánemberek nem biztosak benne, hogy elmehetnek-e nyugodtan egy koncertre vagy sem. A szülők aggódnak az iskolakezdés miatt: mit hozhat haza a gyerek a családba a testvérei, a szülei és nagyszülei körébe. Kérdéses, hogy milyen lesz az iskolaév, és ez már a vállalatok vezetőit is érdekli, hiszen nem tudják, hogy számolhatnak-e alkalmazottaikkal vagy esetleg újabb otthoni karantén jön.

Riasztó esetek

Az USA-ban az egyik legjobban ismert eset, amikor beoltott emberek körében alakult ki járványgóc, a Massachusetts állambeli Provincetown városában történt. A baj forrása azt volt, hogy több ezer beoltott és oltatlan ember találkozott egy táncpartin és egy házibulin a függetlenség napjához, július 4-éhez kapcsolódó hétvégén. Akkoriban még úgy látszott, hogy a járvány végre lecseng, ám a bulik után a 469 fertőzött háromnegyede beoltott ember volt.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) nemrégiben megjelent, jóval nagyobb merítéssel New York államban készült esettanulmányából az derült ki, hogy a beoltottak megfertőződése május óta nőtt, és július közepére elérte az összes eset négy százalékát. A kutatás végzői felhívják a figyelmet arra, hogy az érintkezési szabályok lazítása és a fertőzőbb delta koronavírus-variáns is befolyásolhatja az adatokat.

A CDC tanulmánya szerint lehet, hogy ez csupán annyit jelent, hogy a beoltottak és az oltatlanok egyforma valószínűséggel terjesztik a fertőzést. Ugyanakkor ahogy egyre több ember kapja meg a vakcinát, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy lesznek közöttük újrafertőzöttek. Emellett a tanulmány nem volt elég kiterjedt ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonhassunk le belőle. Mindenesetre a szerzők azt ajánlják a beoltottaknak, hogy ha zárt helyen sok mindenkivel találkoznak, vegyék fel újra a maszkot.

Gyengülő védettség

Izrael esete - ahol a lakosság nagy részét az év elején gyorsan beoltották - azt mutatja, hogy a vakcinák hatása idővel gyengülhet. Néhány hónap után ez odavezethet, hogy a beoltottak kórházba kerülhetnek. A helyzet azonban megint csak az, hogy az információ legfeljebb előzetesnek tekinthető. Arra azonban elég, hogy a szakértők az emberek bizonyos csoportjainak ajánlják az emlékeztető, harmadik oltás beadatását.

Összességében most ott tartunk, hogy a beoltottak helyzetével kapcsolatban több a kérdés, mint a válasz. Vajon a beoltottak fertőződése azzal függ össze, hogy a delta fertőzőbb, mint a koronavírus korábbi változatai? Vagy inkább azzal, hogy a védettség idővel gyengül, vagy azzal, hogy túl gyorsan tértek vissza az emberek a normális, korlátozások nélküli életükhöz? Vajon milyen gyakori a beoltottak fertőződése? Ahogy egy szakértő fogalmazott: az a helyzet, hogy jelenleg nem tehetünk mást, mint hogy hiányos információk alapján kell döntenünk arról, mit tegyünk.