Mérete miatt valószínűleg az űrszemét egy része nem ég el a légkörben hanem becsapódik majd valahova, ezért kiemelt figyelem kíséri utolsó óráit. A fejleményeket ezen a vizualizációs oldalon lehet követni - írja a portál.

A Hosszú Menetelés 5B-t április 29-én indították Kína Hainan tartományából, küldetése a Mennyei Harmónia nevű első kínai űrállomás egyes elemeinek űrbe szállítása volt. A nagyjából 30 méter hosszú, 22 tonnás rakéta legnagyobb része egy 18 tonnás központi elem, ez kering jelenleg is észvesztő sebességgel bolygónk körül. Mivel a kínai űrhivatal elvesztette az irányítást a rakéta fölött, a tervezett visszatérés nem megvalósítható.

Az Európai Űrügynökség becslése szerint a hatalmas űrszemét bárhol becsapódhat a Földön a 41,5 foknál található északi szélességi kör és a 41,5 foknál található déli szélességi kör között.

Ebbe belesik egész Afrika, Ausztrália, Ázsia Japántól délre eső része, majdnem egész Dél-Amerika, Észak Amerika New Yorktól délre eső része, Európából pedig a mediterrán országok. Magyarországon tehát nyugodtan lehet aludni.

A legnagyobb esélye annak van, hogy a rakéta útja valamelyik óceánban (nagyobb eséllyel a Csendes-Óceánban) ér véget, annak igen kicsi a valószínűsége, hogy az űrszemét szárazföldre, és azon belül pont olyan területre zuhan, ahol emberek laknak. Ugyanakkor ez sem zárható ki.