Kína autóipari exportja rekordot döntött, az ázsiai nagyhatalom ezzel hamarosan megelőzi Japánt a világ vezető autóexportőreként – írja a Wall Street Journal.

A növekedés mögött elsősorban a hagyományos benzines gépjárművek állnak, a legnagyobb kereslet pedig Oroszországból érkezett a kínai gyártású autókra, tavaly legalább ötszörösére ugrottak az eladások a 2022-es számokhoz képest.

A China Passenger Car Association (CPCA) közlése szerint a kínai gyártók azután tudtak teret nyerni Oroszországban, hogy a nyugati autógyártók kivonultak az országból Ukrajna megtámadása után.

Az adatok szerint 2023-ban 5,26 millió Kínában gyártott gépjárművet értékesítettek külföldre, amely nagyjából egymillió darabbal haladja meg a japán exportot.

A külföldi és belföldi értékesítés együttesen rekordmagas szintre emelkedett a tavalyi évben: 25,5 millió személyautót adtak el a CPCA adatai szerint.

A kínai autók beáramlását az Egyesült Államok magas vámokkal próbálta meg korlátozni, az uniós hatóságok pedig szeptemberben vizsgálatot indítottak a Kínából származó elektromos autók miatt.