A hitelezők - az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselői közölték, hogy addig nem kezdődhetnek el a hivatalos tárgyalások, amíg a megfelelő helyszínt meg nem találják a görög fővárosban.

A görög pénzügyminisztérium a héten többször is jelezte, hogy péntektől egyeztetnek a nemzetközi hitelezők szakértői Athénban a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű segélycsomagról.

A hitelezők viszont ragaszkodnak a megfelelő helyszín biztosításához arra hivatkozva, hogy egyfelől kényes kérdések kerülnek terítékre, másfelől a görögök nagy része ellenszenvvel tekint rájuk a két korábbi megszorító csomag után. Az EB egyik tisztviselője részletek említése nélkül közölte, hogy "a biztonsággal kapcsolatos logisztikai problémák merültek fel", de már több megoldási javaslatot kidolgoztak.

A hitelezők főtárgyalói, illetve szakértői az eredeti tervek szerint pénteken érkeztek volna Athénba, miután a tárgyalások megkezdése elől az utolsó akadály is elhárult a görög parlamentben szerda éjszaka elfogadott második törvénycsomaggal. Olga Gerovaszili görög kormányszóvivő közlése szerint legkorábban szombatra várhatóak a küldöttségek.

A görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ra le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az ECB-nek. A hitelezők ennél korábbi időpontot, augusztus 12-13-át emlegettek, mint a megállapodás megkötésének céldátumát.