Az Associated Press hírügynökség három amerikai tisztviselőt idéz, akik szerint az előzetes értékelés szerint a Lengyelországba csapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára. A tisztviselők névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak a hírügynökségnek - írja a BBC.

Kedden egy nagy erejű robbanás rázta meg a lengyelországi Przewodówot, közel az ukrán határhoz, majd több jelentés arról szólt, hogy orosz rakéták okozták a két ember halálával járó detonációt. Este 8-kor a lett védelmi miniszter már tényként kezelte, hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelország területén, később szlovák források is erről számoltak be.

Joe Biden is megszólalt

A Pentagon akkor még nem erősítette meg a hírt, majd jelezték, hogy várják a varsói tájékoztatást. A lengyel kormány nem adott ki bővebb tájékoztatást egészen este 11-ig, akkor azt közölték, hogy elindítják a NATO 4. cikk szerinti eljárását, de nem nevezték meg, ki lehet az elkövető. Joe Biden elnök kedden egyébként azt mondta, szerinte "valószínűtlen", hogy a Lengyelországot eltaláló rakétát Oroszországból lőtték ki.

A Fehér Ház közben bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam- illetve kormányfők közül többen - így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök - szerdán külön is tárgyalnak a történtekről. Kedd délután az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok "meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét".

A kormány nevében nyugalomra intett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban kedden este az M1-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított.

Szijjártó: stratégiai nyugalomra van szükség

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel 8 órakor ül össze a Karmelita kolostorban, az ülésen többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda reggel.

"Stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Lengyelországban becsapódott rakátákkal kapcsolatban. A rakétabecsapódással kapcsolatban a miniszter elmondta, szerdán reggel telefonon egyeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte a magyar emberek szolidaritását. 

Az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás. A szerda reggeli információk szerint nem a Barátság kőolajvezeték sérült meg, hanem a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, melynek kijavítása könnyebb, mintha a vezetéket érte volna találat - jegyezte meg miniszter. 

A lengyel államfő szerint nem szándékos támadás volt

Andrzej Duda lengyel elnök szerda dél körül azt nyilatkozta a sajtónak, nincs jele annak, hogy a faluba csapódott rakéta szándékos támadás lett volna Lengyelország ellen. Egy olyan, valószínűleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel Przewodowóban, amelyet az 1970-es években gyártottak. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint az SZ-300-as rendszer légvédelemre és távoli csapásmérésre is alkalmazható rakétái zuhantak le a határ lengyel oldalán. Duda úgy fogalmazott, hogy a robbanás valószínűleg egy "szerencsétlen incidens" volt, a NATO-tag Lengyelország most Brüsszelben ülésezik.  

Egyes feltételezések szerint a Lengyelországban landolt rakétát Ukrajna lőhette ki, amikor az eddigi legnagyobb orosz légicsapástól próbálta megvédeni az országot. Tegnap az orosz fél mintegy 100 különböző típusú rakétát lőtt ki Ukrajna ellen, és olyan határ menti területeket is tűz alá vettek, mint a Lemberg és Volhínia régió. A lengyel államfő erőteljesen hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint az orosz fél a hibás az egész tegnapi összecsapásért.

Duda azt is közölte, hogy az orosz támadórakéták különböző irányokból tartottak ukrán célpontok felé, valószínűleg ezek egy része lengyel terület felé repült, majd visszafordult kelet felé, tehát az ukrán légvédelem különböző irányokból lőtt rakétákat, és nagyon valószínű, hogy az egyik ilyen rakéta lengyel területre esett.

Jens Stoltenberg, a NATO katonai szövetség főtitkára is nem sokkal a lengyel bejelentés után elmondta, hogy a vizsgálat első eredményei arra utalnak, hogy a lengyel területen történt robbanást az ukrán légvédelem okozta. Hozzátette, egyelőre nincs jelee annak sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen - írja a Bloomberg

Washington dícséretet kapott a Kremlből

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megdicsérte az Egyesült Államokat a tegnapi lengyelországi rakéta leszállásra adott válaszlépéséért. Peszkov azzal vádolta Lengyelországot és "egy sor más országot", hogy "hisztérikusan" reagáltak az incidensre, és minden bizonyíték nélkül Oroszországot tették felelőssé.

Majd méltatni kezdte az USA-t és Joe Bident, amiért a reakciójuk "visszafogott és professzinális" volt a rakétatámadásra. Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az ukrajnai bombázások csak az országon belüli célpontokra irányultak, legalább 35 kilométerre voltak a lengyel határtól.