Egyre több ország csatlakozik a jemeni lázadók elleni nemzetközi összefogáshoz. Az Irán által támogatott húszi terroristák a brit-amerikai katonai állások elleni csapásokon túl kereskedelmi hajókat is célba vesznek. 

Azonban nem csak a kereskedelmet, hanem az adatforgalmat is veszélyeztetik a síita mozgalom akciói. Az arab csoport komolyan megkárosította az Európát Ázsiával összekötő víz alatti kábeleket és zavar okoztak a két kontinens közti kommunikációbanírja az Euronews.hu.

A rombolás elsősorban a 22 ezer kilométeres távol-keleti hálózatot működtető AAE-1 vállalatot érintette. Ez a 40 terrabit/másodperc kapacitású vezeték Pakisztánon és Kataron át kapcsolta össze Kínát a Nyugattal. Fájó csapás érte továbbá az Afrika első szélessávú tenger alatti kábelrendszerét elindító Seacom céget, illetve az EIG Global és a TGN kommunikációs vegyesvállalatok is a támadás kárvallottjai közé tartoznak.

Nem vették komolyan a figyelmeztetéseket

A jemeni régióban több, kontinenseket összekötő internetvonal is halad. Korábban a húszi terrorcsoporthoz kötődő Telegram csatorna egy fenyegető üzenettel közzétette a Vörös-tengerben futó kábelek térképét. A Yemen Telecom komoly diplomáciai erőfeszítés tett, hogy a globális nemzetközi távközlési szövetségek figyeljenek rá, hogy véletlenül se adjanak információt a lázadóknak a(z akár hajóhorgonyokkal is felszakadható) tengeralatti kábelek elhelyezkedéséről. 

Azonban a környező országbeli titkosszolgálatok technikailag nem tartották képesnek a terroristákat ilyen csapásokra.

Moammer al-Eryani, az ádeni kormány információs minisztere szerint az  iráni támogatásnak köszönhetően egyre radikálisabb támadásokat végrehajtó terroristák a radikalizmusuk miatt nem tárgyalás képesek.

Mohammed Abdul Salam, a jemeni lázadók szóvivője szerint továbbra is innovatív technikákat használnak fel a támadásokhoz és a nyugati ellenlépések csak összekovácsolják a gázai erőszakon felháborodott arab népet. 

A megsérült kábelek javítása hetekig is eltarthat és a javítási végző cégek magas kiszállási és kockázati díjakat fognak felszámolni. Mindazonáltal több vezeték is sértetlen maradt, így nem szakadt meg az internetes kapcsolat az érintett ázsiai, afrikai és európai országok között.

Vörös-tenger: a jemeni kikötők tengeri blokádja lehet a megoldás?

Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint erről a forgatókönyvről még nem beszélnek, ám mégis születhet ilyen döntés. Kis-Benedek József elképzelhetőnek tartja, hogy a hútik rakéta utánpótlásának megakadályozása érdekében sor kerülhet a jemeni kikötők blokádjára és minden oda tartó hajó tüzetes átvizsgálására.Ha érdeklik a részletek