A Mark Rutte miniszterelnök által a holland parlamentnek küldött, csütörtökön kelt levél szerint a királyi család 21 embert látott vendégül szombaton a királyi palota melletti parkban. Mindezt annak ellenére, hogy a kormány tanácsa szerint Hollandiában naponta legfeljebb négy, 13 évnél idősebb látogatót fogadhatnak az otthonukban - írja a CNN.

Az ünneplés apropóját az adta a holland királyi családnál, hogy Amália hercegnő betöltötte a 18. életévét és egy kisebb születésnapi fogadást tartottak a számára. Óvintézkedéseket ettől még tettek: szabadtéren, a királyi család villájának parkjában volt az ünneplés. Willem-Alexander király elismerte, hogy a buli "nem volt helyes".

Rutte parlamentnek írt levele szerint minden vendéget tesztre kértek, beoltották őket, és ügyeltek a távolságtartásra.

"A király tájékoztatott arról, hogy közelebbről megvizsgálva nem volt helyes ezt megszervezni" - áll Rutte levelében.

Az eredeti születésnapi ünnepségeket a koronavírus-helyzet miatt lemondták, de a szombati összejövetelt az "utolsó pillanatban" szervezték meg - mondta Rutte.

Hollandiában jelenleg hármas szintű Covid-19 riasztási fokozat van érvényben, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszerre "komoly" nyomás nehezedik. Az omikron-variáns várhatóan "az elkövetkező hetekben" dominánssá válik a delta-változattal szemben. A hatóságok emiatt úgy döntöttek, hogy 2022. január 14-ig meghosszabbítják a korlátozásokat, beleértve az éttermek, bárok és nem létfontosságú üzletek 17 órakor történő bezárását. Az embereket arra is felszólították, hogy maradjanak otthon, amennyire csak lehet.

Eva van Esch, a "Párt az állatokért" (Partij voor de Dieren) törvényhozója a karantén szabályok megsértését kommentálva hangsúlyozta, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, még az uralkodókra is.

"A jó példamutatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a holland emberek betartsák az intézkedéseket, ami itt láthatóan nem történt meg" - mondta van Esch egy nyilatkozatában.

"Megértem, hogy a 18. születésnap megünneplése mérföldkő, de más 18 évesek sem rendezhetnek partit" -tette hozzá.