Oroszország szénhidrogénből származó bevétele májusban az előző évi 886 milliárd rubelről 570,7 milliárd rubelre csökkent a múlt hónapban. Az olajcégek nyereségadójából áprilisban 185,4 milliárd rubel folyt be, míg májusban a befizetések ütemezésének sajátosságai miatt ez 5,4 milliárd rubelre apadt.

A bányajáradékokból befolyó összeg éves összevetésben negyedével csökkent és 704 milliárd rubelt tett ki, az exportvámokból származó bevételek a vizsgált időszakban 74 százalékkal 66,1 milliárd rubelre csökkentek – számolt be a Reuters.

A tervezett éves deficitet már áprilisban túllépték

A háború miatt emelkedő kiadások (+26,3 százalék év/év) és a csökkenő gáz- és olajbevételek (-52,3 százalék év/év) eredőjeként az orosz költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 3424 milliárd rubelt (42,2 milliárd dollár) tett ki, amely meghaladja az egész évre tervezett deficitet.

A bázisidőszakban még 1164 milliárd rubel többlettel zárt a büdzsé – derült ki az orosz pénzügyminisztérium oldalán található táblázatból. 

Tavaly a második fél évben a drámai egyenlegromlás hatására az orosz költségvetés az ország modern kori történelmének legnagyobb hiányával, 3300 milliárd rubellel zárt.

A költségvetésből a finomító vállalatoknak az olaj fordított jövedéki adójából származó támogatások 91 milliárd rubelre emelkedtek az áprilisi 79,3 milliárd rubelről, míg a finomítóknak a „csillapítási mechanizmus” keretében történő kifizetések – amelyet azért vezettek be, hogy megakadályozzák, hogy a vállalatok tőkét kovácsoljanak a magas üzemanyag-exportárakból, és hogy megvédjék a hazai piacot – 103,5 milliárd rubelre csökkentek az áprilisi 107,2 milliárd rubelről.