Görögország története során először működik teljes egészében megújuló energiaforrásokból - adta hírül a PV Tech. Az október 7-én előállt helyzetét az ország független energiaátviteli szolgáltatója, az IPTO igazolta azzal, hogy valójában a hónap egész első hetében felülírták az akutális rekotdokat, de azon a napon mintegy 5 órán keresztül megújuló energiaforrásokból üzemelt az ország.

Ami az átlag európai számára annál is furcsább lehet, hogy ez a produkció a gazdasági megszorítások hosszú éveinek végeztével, de attül egyáltalán nem függeltenül, ráadásul a nyár elmúltával "esett meg", az az, hogy ebben az idősávban reggel 8 órakor a zöldenergiatermelési rekord is megdőlt: az új csúcs 3106 MWh árammennyiség.

„A szárazföldön és a tengeren megvalósított összeköttetésekkel új elektromos termelőkapacitás jön létre a megújuló energiaforrások  még nagyobb penetrációja érdekében, ami az elkövetkező években még zöldebbé teszi az energiamixünket” – közölte az IPTO.

Új vezér a mixben

A görög éghajalatelemző The Green Tank oldalán havi bontásban is követhető a görög energiamix alakulása, innen tudható, hogy 2022 első nyolc hónapját tekintve Görögország energiamixében a zöldenergia termelési volumene (13 238,41 GWh) beelőzte azt a földgázt (13 150,33 GWh), amely a görög energiamixből 2011 óta fokozatosan kivont szén vezetőhelyére telepedett az elmúlt években.

Ahogyan az alábbi ábrán is látszik, a változás azt is jelentette, hogy az ország az elmúlt majdnem egy évtized legalacsonyabb (5,4 százaléknyi) energiaimport mennyiségére szorult. 

Kép: the Green Tank 

A görög energiamixben tavaly 41 százalékot, idén viszont már 46,1 százalékot tettek ki a megújuló energiaforrások. A PV Tech korábban azt írta, hogy a görög fotovoltaikus piac növekedési pályára állt annak köszönhetően, hogy az Európai Unió energiapolitikája (és az EB jelentős összegű - 2,27 millirád eurós - pénzügyi ösztönzője) hatni kezdett az energiaszektorban,

Jelenleg Görögország villamos energia rendszerében 10 GW napelemes termelőpotenciál üzemel. Az évtized végére ezt a kormánystratégia alapján legalább 25 GW-ig kívánják felskálázni.