Az EM közlése szerint az átviteli rendszerirányító MAVIR összesítése szerint a 267 ezer háztartási méretű kiserőmű összes beépített teljesítménye 2482 megawatt. E kapacitások több mint háromnegyedét adják a családok által üzemeltetett napelemes rendszerek. Az ipari naperőművek teljesítménye együttesen 3568 megawatt, a saját célra termelők további 436 megawattal járulnak hozzá a zöldenergia hasznosításához. 

Magyarország a lendületes bővülésnek köszönhetően az előzetes várakozásoknál hat évvel korábban érte el a 6 gigawattnyi napenergia kapacitást.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért 2030-ra kétszer nagyobb teljesítménnyel, 12 gigawattal számol – írták.

Ezzel a dobogóra állhatunk 

Kiemelték, hogy Magyarországon 2023-ban Chile és Görögország után a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt a napenergia aránya az áramtermelésben. Magyarország tavalyelőtt óta a globális élvonalba tartozik a kapacitások éves növelésében. 2022-ben 21, 2023-ban 28 ország tudta legalább 1 gigawattal gyarapítani napelemes teljesítményét. A hazai mutató rendre mintegy 1,1 és 1,6 gigawatt volt, az időarányos előrehaladás alapján idén is négyszámjegyű lehet. Az Európai Unióban Magyarországon nőtt a harmadik legnagyobb arányban, 265 százalékkal az időjárásfüggő megújuló kapacitás 2019-ről 2023-ra.

A jövő a zöldenergiáé – szögezi le az EM, hozzátéve, hogy Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és gépjárművekben is. A kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében. Mostanáig közel 16500 háztartásnak ítéltek oda összesen 67,5 milliárd forint támogatást. A beruházási költségek kétharmadát fedező állami hozzájárulásnak köszönhetően a családok önellátási képessége erősödik, áramszámlájuk csökken. A vállalkozókat pénzügyi támogatás, adó- és díjkedvezmények ösztönzik a tárolók létesítésére. Az elnyert pályázati források jóvoltából akár már két éven belül hússzorosára nőhet a hazai ipari energiatárolói kapacitás – írta a szaktárca az MTI szerint.