Történelmi csúcsra emelkedett és átlépte az 500 ezres lélektani határt az olcsó és egyszerű minierőművek, a balkonra házilag szerelhető  napelemek száma Németországban.

A hatósági kimutatások szerint a hétvégén már 503 134 ilyen áramtermelő berendezést tartottak nyilván. A tényleges szám ennél magasabb lehet, mert a felszerelés után egy hónap áll rendelkezésre a bejelentésre.

Az erkélyerőművek robbanásszerűen terjednek Németországban, különösen a 2021-22-ben kezdődött energiaválság óta.

Az idei második negyedévben várhatóan újabb rekord születik, átlépi a 100 ezret az egy negyedév alatt bejelentett új berendezések száma, ezt jelzi, hogy már május végéig 93 ezer erkélynapelemet regisztráltak, és még hátravan egy hónap a negyedévből.

A háztartásokban hasznosítható villamosenergiát termelő berendezések terjedését nagyban elősegíti, hogy radikálisan egyszerűsítették a regisztrációs eljárást. Ugyanakkor szerepük az áramtermelésben a robbanásszerű fejlődés ellenére elenyésző, országszerte alig egy ezreléket tesz ki - írja az n-tv.de német hírportál.

Az Európai Unióban egyedül  Magyarországon nem engedélyezett olyan erkélynapelem, amely a fali csatlakozó révén táplál  áramot a lakás hálózatába, erősítve az ellátásbiztonságot és hosszabb távon megtakarítást eredményezve a használójának.