A kontinens déli és keleti részének lakosságát jobban megviselte a koronavírus-járvány, mint a nyugatiakat. Ez a betegségnek való kitettségre és a gazdasági károkra is igaz - derül ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (European Council of Foreign Relations) páneurópai kutatóközben felméréséből, amelyet az Euronews idéz.

Például miközben a magyaroknak csak 35 százaléka mondta azt, hogy nem érintette a járvány, Dániában a megkérdezettek 71 százalékára egyáltalán nem volt hatással a betegség, vagy a járvány gazdasági vonzata. Európai szinten a többség, 54 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem érintette a pandémia az életét. A kutatók szerint nagy generációs törést okozott a pandémia.

"A fiatalok nagyon dühösek, hiszen azt mondták nekik, hogy ez a válság csak az idősekre veszélyes, de mégis úgy érzik, ők veszítettek a legtöbbet az életük kilátásaiból, a szabadságukból, és fennáll a veszélye annak, hogy felnő egy apolitikus generáció" - mondta a kutatás egyik szerzője, Mark Leonard. A megkérdezett európaiak 80 százaléka mondta azt, hogy veszítettek a személyes szabadságukból.

Az európaiak megosztottak annak a kérdésében, hogy ki a fő felelőse a válságnak. A legtöbben (34 százalék) azokat az egyéneket érzik felelősnek, akik nem követik az egészségügyi szabályokat és tanácsokat. A második helyen a nemzeti kormányok válaszintézkedései (16 százalék), a harmadikon pedig a kínai kormány késlekedő, titkolózó válaszreakciója (13 százalék) áll. A megkérdezettek 84 százaléka szerint a kormányokat általában részleges felelősség terheli a válságért.