Borítékolható jegybanki döntés előtt még nem volt ilyen tétovaság a nemzetközi piacokon, mint most szerdán a Federal Reserve kamatdöntő ülése előtt. Azt ugyan is szinte minden elemző biztosra vette, hogy folytatják az eddigi szigorítást, és abban sem kételkedtek sokan, hogy az infláció elleni harcban egy újabb 75 pontos emelést hajtanak végre. Mégis az volt a kérdés, hogy a pozitív hírekre – az amerikai fogyasztói árak emelkedésénél tapasztalható lassulásra utaló jelekre, a feszes amerikai munkaerőpiacra, vagy a harmadik negyedéves GDP-növekedésre – miként reagál már a tartalékbankrendszer.

A kérdésre pedig a Federal Reserve szerdán meg is adta a választ: jön a háromnegyed százalékpontos emelés, ahogy mindenki gondolta, hisz az elmúlt 40 év legsúlyosabb inflációs hullámával küzd a jegybank, de azt is jelezték, hogy a hitelfelvételi költségek jövőbeni emelése kisebb lépésekben történhet.

Az amerikai jegybank legutóbbi politikai nyilatkozatának új megfogalmazása tudomásul vette, hogy a gyors ütemű kamatemelések hatása még mindig nem érződik eléggé, és hogy a szövetségi alapkamat józan szigorításánál maradnak, hogy az infláció idővel visszatérjen a 2%-os szintre.

„A célsáv folyamatos emelése megfelelő lesz” – mondta a politikát meghatározó Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) kétnapos ülésének végén. A Fed tisztviselői nem zárkóztak el semmilyen jövőbeli döntéstől, de azt mondták, hogy a célsáv jövőbeli emeléseinek ütemét meghatározva a bizottság figyelembe fogja venni a monetáris politika kumulatív szigorítását, a késleltetést, amellyel a monetáris politika a gazdasági tevékenységre és az inflációra hat, valamint a gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

A megfogalmazás elismeri a széles körű vitát, amely a Fed politikai szigorítása körül kialakult, annak az amerikai és a világgazdaságra gyakorolt hatását, valamint azt a veszélyt, hogy a további nagyarányú kamatemelések feszültséget okozhatnak a pénzügyi rendszerben vagy recessziót válthatnak ki.

A döntés a szövetségi alapkamat célszintjét a 3,75 és 4,00 százalék közötti sávban határozta meg, ami 2008 eleje óta a legmagasabb érték. Az amerikai jegybank március óta az utolsó hat ülésén emelte a kamatlábakat, ami a leggyorsabb emelési kör a korábbi Fed-elnök, Paul Volcker 1970-es és 1980-as évekbeli infláció megfékezéséért folytatott harca óta – írja a Reuters.

Az valószínűtlen, hogy a Fed olyan leállás mellett döntene, mint a Magyar Nemzeti Bank, amely a 13 százalékos szint után deklaráltan nem akar tovább szigorítani, és helyette a monetáris politikai eszköztár más módjait használja majd. A Federal Reserve jelezte, hogy az inflációra további kamatemelésekkel reagálnak majd, de az ütemet hajlandók lassítani.

Ralli indult a tőzsdéken

Az a jelzés, hogy a Fed úgy tűnik, befejezte a szigorítás intenzív szakaszát, széleskörű rallit indított el az amerikai részvény- és kötvénypiacokon. Ez pedig gyengítette a dollárt is, amely az idén az amerikai és a külföldi központi banki kamatlábak között felhalmozódott nagy különbség miatt rekord szintekre erősödött a főbb devizákkal szemben.

Az S&P 500 index a korábbi veszteségeket ledolgozta, és a Fed nyilatkozatának közzététele után mintegy 0,5 százalékkal emelkedett. A Nasdaq Composite, amely közel 0,8%-os mínuszban volt, mintegy 0,3%-os pluszig szökött fel.

Az amerikai állampapírok hozamai meredeken csökkentek, a 2 éves kötvény hozama - a Fed politikai várakozásaira leginkább érzékeny kötvény lejárat - több mint 10 bázisponttal esett. Legutóbb 4,46% volt a hozama.

forint is jól reagált a Fed-döntésére: közvetlenül a bejelentés után 407,68 alá erősödött a dollárral szemben. Igaz, este 8-ra már újra a 412,27 feletti szinteken állt, ami kicsivel erősebb, mint a napkezdéskor volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!