A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta januárban 6,4 százalékon alakult a decemberi 6,5 százalék után. Az Európai Unió 27 tagállamának munkanélküliségi rátája a decemberivel megegyező 6 százalékon alakult az év első hónapjában.

2023 januárjában az euróövezetben 6,6 százalékos, az EU-ban 6,1 százalékos volt a munkanélküliség.

A 6,4 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb a statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta.

Az Eurostat mérései szerint 13 millió 144 ezer munkanélküli volt az EU-ban idén januárban, ebből 11 millió 9 ezer az euróövezetben. Havi összevetésben az EU-ban 7 ezerrel, az euróövezetben 34 ezerrel csökkent a szám.

A tavaly januári adatokkal összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 10 ezerrel, az euróövezetben 232 ezerrel esett.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságai közül Spanyolországban mérték a legnagyobb munkanélküliségi rátát, 11,6 százalékot. Ezt követi Franciaország 7,5 százalékkal, majd Olaszország 7,2-vel. A legalacsonyabbat Németországban mérték, 3,1 százalékot.

A 25 év alattiak körében változatlanul 14,5 százalékos maradt az arány, az EU-ban pedig szintén a decemberivel azonos, 14,9 százalékos rátát regisztrálták.

 

 

 

Brüsszel harmadjára is csökkenti az euróövezet növekedésére vonatkozó előrejelzését

Az eurózóna növekedése az idei év második felében stabilizálódhat, és 2025-ben 1,5 százalékkal fog növekedni – áll az előrejelzésben. Az infláció eközben a vártnál gyorsabban lassul.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->