A német Spiegel információi szerint a számítások szerint 500 kilogramm TNT-vel egyenlő erejű robbanószerkezetet kellett használni az Északi Áramlat gázvezeték megrongálásához. A német-orosz gázcső négy helyen szivárog, ebből kettő svéd, kettő fennhatóságú területeken van.

A berlini hatóságok a különböző földrengés-előrejelző mérőállomások által regisztrált szeizmikus jeleket is figyelembe vették a robbanószer hatékonyságának megbecsülésekor. A még nem ismert becslések alátámasztják azt a feltételezést, hogy csak egy idegen állam állhat az akció mögött. A szövetségi kormány egyelőre nem bocsátkozik találgatásokba a vezetékek megszakításának hátteréről, arról sem nyilatkoznak, hogy ki lehetett az elkövető.

Az Egyesült Államok hírszerzése jelezte, hogy nem sokkal a vezetékek megsérülése előtt orosz hadihajók jártak a térségben. A Kreml viszont tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz és az amerikai hadsereget gyanúsította meg, az incidenst Oroszország ellen irányuló nemzetközi terrorizmusnak minősítette. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ül össze egy egyeztetésre, ahol a csővezetékekről is tárgyalnak. 

Elhúzódó vizsgálatra számítanak a gázvezetékeknél

A német kormány több információt remél az Északi Áramlat 1 és 2 vezeték közelebbi vizsgálatától, amelyek a balti Bornholm szigetétől északkeletre és délkeletre szakadnak meg. Biztonsági körökben azt mondták, hogy búvárok vagy egy távirányítású robot esetleg már a hétvégén felmérheti a károkat.

Ezután a legjobb esetben is le lehetne vonni az első következtetéseket a víz alatti robbanás típusára és a felhasznált robbanóanyagra vonatkozóan - mondták biztonsági körök. Azt azonban, hogy még milyen nyomot lehet találni a tengerben úszó vezetéken, nehéz volt megjósolni.

Az mindenesetre valószínűtlen, hogy kijavítanák a vezetéket. A Spiegel szerint a csővezeték megjavítását biztonsági körökben jelenleg szinte esélytelennek tartják: mivel a sérült csövek jelenleg tengervízzel vannak feltöltve, a speciális belső bevonat nagyon gyorsan korrodálódik. Az elemzés szerint, ha a csöveket elárasztják, a csővezeték nem használható tovább a gáz szállítására. 

Európa ráadásul már az orosz-ukrán háború kezdete óta tervezi, hogy leválik az orosz gázellátásról. Jelenleg a kontinens ellátásának kevesebb mint 9 százalékát biztosítja a Gazprom. Az Északi Áramlat 2. vezetéket az ukrajnai konfliktus miatt soha nem indították el.

Az európai referenciának számító holland gáztőzsde árai felmentek, amikor az Északi Áramlaton megtörténtek a robbanások, annak ellenére is, hogy a Gazprom már augusztus óta nem továbbított rajta földgázt. A piacok azok enyhültek, az ICE TTF adatai szerint a szerdai 223,5 euró/megawattórás árak helyett csütörtökön már csak 202 eurón állt a kurzus. Az áremelkedés így is egyre nagyobb terhet jelent a háztartásoknak a megemelkedett rezsikiadások miatt. A magyar rezsicsökkentett szint feletti gázárak szombattól emelkednek.