Az Egyesült Államok sajátos állami berendezkedése, valamint politikai hagyományai miatt szokatlan lépésre szánta el magát Joe Biden demokrata elnök: végrehajtási rendeletben határozza meg, hogy mekkora minimálbért kötelesek fizetni a dolgozóiknak azok a cégek, amelyek a szövetségi kormánnyal állnak szerződésben. A lépés a jelenlegi óránkénti 10,95 dolláros minimálbért jövő év márciusáig közel 37 százalékkal emeli, és a jövőbeni emeléseket továbbra is az inflációhoz köti - tudta meg a Reuters.

Az USA-ban viszonylag ritka egy ilyen elnöki beavatkozás a piacba, ami Európából nézve, ahol elterjedt a fizetett betegszabadság, vagy az állam rendre meghatároz minimálbérszinteket természetesnek tűnhet. A szabadpiac párti országban viszont ritkák az ilyen bizonyos szempontból a vállalati szektort erősen szabályozó lépések. Republikánus részről - de még a konzervatívabb demokraták oldalán is - gyakran nevezik kommunistának.

A mostani nem egy átfogó, minden amerikai dolgozóra vonatkozó lépés, viszont így is százezreket érint. A takarítóktól és karbantartóktól kezdve az étkeztetési vállalkozókon át a munkásokig minden szövetségi alkalmazottra vonatkozik majd, beleértve a borravalóval dolgozókat is, akik korábban kimaradtak a Barack Obama korábbi elnök által végrehajtott legutóbbi emelésből. A Fehér Ház tisztviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy ez nem növeli az adófizetők költségeit, mivel az előnyök kompenzálják a ráfordításokat. Többek között a munkavállalók termelékenységének növekedése, nagyobb fogyasztása miatt.

Biden kifejezte meggyőződését, hogy az erős szakszervezetek és a magasabb bérek feltámaszthatják az amerikai középosztályt, miközben segítenek áthidalni a gazdasági és faji egyenlőtlenségeket, és a végrehajtási rendelet a szervezett munkásmozgalmak támogatásának legújabb lépése. 

Hétfőn egy másik rendeletet írt alá az elnök, amely egy, a szakszervezeteket és a munkaszervezést támogató fehér házi munkacsoport létrehozásáról szól, amelyet Kamala Harris alelnök fog vezetni. A lépés jelentős kísérlet volt arra, hogy a szövetségi kormányzat erőforrásait felhasználva segítsen megállítani a szakszervezeti tagság csökkenését az országban. Hivatalba lépése óta Biden olyan kormánytisztviselőket is leváltott, akiket a szakszervezetek munkásellenesnek neveztek, és visszafordított olyan Trump-korabeli szabályokat, amelyek gyengítették a munkavállalók védelmét. Még egy videóban is szerepelt, amelyben arra utalt, hogy az Amazon egyik alabamai üzemében a dolgozók szavazzanak a szakszervezet megalakításáról - ez az erőfeszítés nem járt sikerrel.

Biden megpróbálta beilleszteni a 15 dolláros szövetségi minimálbért a márciusban aláírt 1900 milliárd dolláros Covid-19 utáni válságot kezelő segélytörvénybe is, de a szenátus eljárási okokra hivatkozva elvetette azt. Az ilye

A szövetségi vállalkozók alapbérének emelését Biden már a hivatalba lépését követő első napokban kérte kormányától, és megfogadta, hogy továbbra is szorgalmazni fogja ezt. Ez egy korábbi Obama elnök által kiadott rendeletre épül, amely előírta, hogy a szövetségi vállalkozóknak 10,10 dolláros, az inflációhoz indexált órabért kell fizetni. Ez az arány jelenleg 10,95 dollár óránként.

Biden legutóbbi rendelete 2022. január 30-ig minden szövetségi ügynökségnek kötelezővé teszi, hogy az új szerződéskötési felhívásokban szerepeltesse az emelést. Két hónappal ezt követően pedig kötelesek lesznek az alapbért az új szerződésekbe beépíteni. A rendelet emellett 2022 után az emelést az inflációhoz indexálja, és megszünteti a borravalóval fizetett minimálbért az olyan munkavállalók esetében, mint például a szezonális szabadidős szolgáltatásokat nyújtó munkavállalók, az ételkiszolgálók és a buszsofőrök. Emellett 15 dolláros órabért biztosít a fogyatékkal élő szövetségi vállalkozók számára.