Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán azt közölte, hogy

a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 3,5 százalékra gyorsult márciusban a februári 3,2 százalék után. Az elemzők 3,4 százalékos adatot vártak márciusra.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzők által várt 0,3 százalékot meghaladva 0,4 százalékkal nőtt február után márciusban is.

Márciusban az energiaárak éves szinten 2,1 százalékkal nőttek, míg egy hónappal korábban, februárban még 1,9 százalékkal csökkentek. Ezen belül a benzin ára 1,3 százalékkal nőtt márciusban, míg egy hónappal korábban még 3,9 százalékkal csökkent éves szinten. Eközben a gázolaj ára az előző havi 5,4 százalékos esés után lassuló ütemben, 3,7 százalékkal csökkent, a földgázé pedig az előző havi 8,8 százalék után 3,2 százalékkal mérséklődött. Az áram ára 5,0 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban az előző havi 3,6 százalék után.

Az élelmiszerárak éves növekedése 2,2 százalék volt február után márciusban is. Ugyanakkor gyorsuló ütemben emelkedett a szállítási szolgáltatások, valamint a ruházati termékek ára. Ezzel szemben az új járművek és a használt járművek ára egyaránt csökkent márciusban éves összevetésben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által leginkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,7 százalékot felülmúlva 3,8 százalék volt február után márciusban is.

Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozásokban szereplő 0,3 százalékot meghaladva, az előző havival megegyezően 0,4 százalék volt márciusban is.

A Fed következő kamatdöntése május 1-jén esedékes, az inflációs cél 2 százalék. Legutóbbi, március 20-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon.

Az elemzők többsége arra számít, hogy a Fed júniusban kezdheti meg a kamatcsökkentést, ugyanakkor számos szakértő szerint a vártnál erősebb foglalkoztatási adatok és a várakozásokat meghaladó infláció miatt július előtt nem várható kamatvágás.

Ha jön a korrekció, az elég brutális lesz

Piszok jó első negyedév után tovább kapaszkodnak felfelé az árfolyamok a tőzsdéken. Az Egyesült Államokban hamarosan indul a gyorsjelentési szezon, s ebben kiderülhet, volt-e ok a nagy lelkesedésre. Rég voltak ilyen drágák az amerikai részvények és egy 10 százalékos áresés elég természetesnek lenne tekinthető.