Februárban 3,2 százalékkal nőttek az árak az Egyesült Államokban, amely meghaladta az elemzők 3,1 százalékos várakozását. A maginfláció 3,9-ról 3,8 százalékra csökkent, azonban az elemzői várakozás itt is alacsonyabb, 3,7 százalékos volt.

Havi összevetésben 0,4 százalékkal drágult az élet az Egyesült Államokban, amely gyorsulást jelent az előző havi 0,3 százalékhoz képest.

Az élelmiszerárak növekedése 2,2 százalékra mérséklődött februárban a januári 2,6 százalékról. 

Februárban az energiaárak éves szinten 1,9 százalékkal, míg egy hónappal korábban, januárban nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal estek vissza. Ezen belül a benzin ára is lassuló ütemben, 3,9 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban, miközben a gázolaj ára az előző havi 14,2 százalékos esés után 5,4 százalékkal csökkent, a földgázé pedig az előző havi 17,8 százalék után 8,8 százalékkal mérséklődött. Az áram ára 3,6 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban az előző havi 3,8 százalék után.

A fogyasztói árak inflációs számai várhatóan fontos szerepet fognak játszani a Fed jövő heti ülésén, amikor arról szavaznak majd, hogy csökkentsék-e a kamatokat a jelenlegi 23 éves csúcsról.

A március 20-i ülésen azt is tárgyalják majd, hogy a Fed hány kamatcsökkentést tervez, a piacok jelenleg három-négy csökkentést várnak 2024 folyamán.

 

Megint a komor bankárokra kezd el figyelni mindenki

Az eredményszezon már a végéhez közeledik, így újra a Feden van a befektetők szeme. Az érkező makroadatok ismét fontosak lehetnek, miközben a vezető indexek csúcsukon járnak.