Az Nvidia vártnál is jobb eredményei nyomán az elmúlt héten új rekordmagasságba repült az S&P 500-as részvényindex, amely ezzel idén már 6,7 százalékos pluszban jár. A cégek túlnyomó többsége már túl van gyorsjelentésén, az S&P 500 kosarában szereplő cégek az LSEG IBES adatai szerint átlagosan 10 százalékkal növelték a negyedik negyedéves nyereségüket az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ez a legnagyobb javulás 2022 első negyedéve óta.

A jelentési szezon elmúltával ismét elkezdhetnek a makrogazdasági helyzettel foglalkozni a befektetők. Ezek közül az egyik legfontosabb a kötvényhozamok folyamatos emelkedése, amelyet az hajt, hogy a befektetők egy későbbi időpontban tudják elképzelni a monetáris lazítás kezdetét.

A piac eddig képes volt figyelmen kívül hagyni a hozamok emelkedését az erős nyereségek miatt. Ez azonban most változhat

– mondta Angelo Kourkafas, az Edward Jones vezető befektetési stratégája Reutersnek.

Az állampapírok magasabb hozamai általában nyomást gyakorolnak a részvények értékelésére, mivel növelik a kötvények vonzerejét a részvényekkel szemben, miközben a vállalatok és a háztartások tőkeköltségét növelik. Az irányadó 10 éves amerikai államkötvények (amely fordítottan mozog a kötvényárakhoz képest) a hét elején elérte a 4,35 százalékot, ami november vége óta a legmagasabb szint. S ez még tovább is romolhat, ha olyan adatok érkeznek, amelyek az infláció vártnál kedvezőtlenebb alakulását vetítik előre.

A Fed fő irányadó kamatának határidős jegyzései alapján a befektetők mintegy 80 bázispontnyi kamatvágást áraznak idénre, szemben a január eleji 150 bázisponttal.

Csütörtökön érkezik egy inflációs adat, a januári személyi fogyasztási kiadások árindexét teszik közzé az Egyesült Államokban, ennek fontos szerepe van a Fed döntéshozatalában. A várakozások szerint, ez havi szinten 0,3 százalékkal emelkedhetett az előző havi 0,2 százalékos után.

A mesterséges intelligencia körüli pezsgés és az erős vállalati eredmények az elmúlt hetekben elterelték a figyelmet a tőzsdéken. Ugyanakkor sok befektető úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozások a jövőben is hajthatják még a részvénypiacot, bármit tesz is a Fed. Az Nvidia chipgyártó piaci értéke pénteken először érte el a 2 billió dollárt. Ezzel egyébként Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója hamarosan a világ húsz leggazdagabb embere közé kerülhet.

Fontosnak tartjuk az amerikai nagyvállalati technológiai szektorban való stratégiai kitettség megtartását, és a technológiai részvények emelkedése még tovább folytatódhat. A generatív mesterséges intelligencia az évtized növekedési témájának fog bizonyulni

– írták a UBS Global Wealth Management elemzői.

A jövő héten egyéb adatok is érkeznek, többek között a fogyasztói bizalomról és a tartós fogyasztási cikkekről, amelyek szélesebb képet adnak a gazdaság állapotáról. Ha sikerülne olyan makrogazdasági képet kapni, ami a puha landolás forgatókönyvét valószínűsíti, akkor tovább roboghat a részvénypiac.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!