Ez az első alkalom, hogy a konferencia - a Szovjetunió összeomlása óta - kizárja az oroszokat az elit résztvevők közül. Az oroszok 2020-ban a harmadik legjobban képviselt milliárdosok voltak a résztvevők között - olvasható a portálon.

"Nem lépünk kapcsolatba egyetlen szankcionált személlyel sem, és befagyasztottunk minden kapcsolatot az orosz szervezetekkel" - mondta Amanda Russo, a fórum szóvivője még márciusban.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszországi krími inváziója után Putyint még felszólalónak is meghívták a rendezvényre.

A fórumot az elmúlt két évben csak virtuálisan rendezték meg, most azonban megpróbálja visszaszerezni a helyét egy pandémiát követő, háború sújtotta világban.

Party off

Az orosz oligarcha, Oleg Deripaszka, akit jelenleg az USA, az EU és az Egyesült Királyság szankciókkal sújt, arról ismert, hogy a konferencián pazar afterpartikat rendez. A milliárdos alumíniummágnás 2018-ban egy olyan bulit rendezett, amelyen Enrique Iglesias spanyol popművész lépett fel.

Két évvel korábban légiutas-kísérőnek öltözött modellek kanállal etették a vendégeket kaviárral és vodkával.

Az ukrán tisztségviselők gyorsan betöltötték Oroszország helyét Davosban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint hétfőn tart virtuális fő beszédet.