Kész a 2000 milliárd forintnak megfelelő beruházási költség egészét finanszírozni a Rosatom orosz állami vállalat, amennyiben az általa vezetett, a cseh Skoda JS-sel megerősített konzorcium nyeri meg a tendert a temelíni erőmű két új reaktorának építésére - közölte prágai sajtóértekezletén Leos Tomicek, a Roszatom külföldi ágazatának vezérigazgatója. A cég világszerte majd' 30 reaktort épít. Egyúttal - tovább mézezve a madzagot - azt is bejelentették, hogy a korábbi 15 után 10 további cseh és szlovák vállalattal kötöttek beszállítói szerződést.

Tomicek ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy nem lesz szükség 100 százalékra, valószínűbb a 49 százalék, ami mellett többségi tulajdonos maradna a cseh állami energetikai cég, a CEZ. Az oroszok vagy vegyesvállalati formában gondolkodnak, vagy abban, hogy befektetésük arányában kapnának pakettet a CEZ-ben. A Roszatom a "bevásárláshoz" szükséges összeget orosz állami hitelből fedezné - írta a Prague Daily Monitor. Az ajánlat nem egyedi: ugyanezt a megoldást javasolta a Rosatom Belarusznak, Vietnamnak és Törökországnak. Ehhez azonban államközi szerződést kell kötni - emlékeztetett Tomicek.

A Roszatom ajánlata komoly nyomást gyakorol a megbízásért vele versengő francia Arevára és az amerikai Westinghouse-ra, amelyek a csehek érdeklődésére korábban közölték - ők nukleáris erőműveket építenek, finanszírozással nem foglalkoznak, és tulajdonosok sem akarnak lenni. A CEZ ugyanis bár rendelkezik a szükséges összeggel, de ezzel teljesen lemerítené kasszáját, és semmilyen más projektre nem maradna pénze. Ezért kezdett el érdeklődni a különböző finanszírozási lehetőségek iránt, amihez igénybe veszi a francia BNP Paribas bank segítségét is.

Pénzügyi szempontból az orosz javaslat ideális, de politikai és diplomáciai szempontból már egyáltalán nem az. Egyrészt ellene szól az Oroszországtól való energiaellátási függőség csökkentése politikájának, másrészt megsértené az Egyesült Államokat, amely erősen lobbizik a Westinghouse mellett, és Franciaországot, az EU befolyásos tagját, amely természetesen az Areva mellett áll ki.