Az Apple egyes jelentések szerint lemondott az elektromos járművek gyártására vonatkozó terveiről egy évtizeddel azután, hogy az iPhone gyártója belevághatott a projektbe. 

A cég soha nem ismerte el nyilvánosan a mintegy kétezer embert foglalkoztató fejlesztési programot, amelynek számos alkalmazottja átkerül az óriásvállalat mesterséges intelligencia (MI) részlegéhez.

A vállalat egy teljesen autonóm, kormány és pedálok nélküli járművön dolgozhatott, azonban a projekten dolgozó csapat még évekre volt attól, hogy a jármű gyártásba kerüljön.

„Ez egy okos és régóta várt döntés” – mondta Ray Wang, a Constellation Research tanácsadó cég alapítója és vezérigazgatója a BBC-nek. Az Apple nem reagált a BBC megkeresésére a hírrel kapcsolatban. 

Az elektromos járművek iránti kereslet lelassult az elmúlt hónapokban, ennek következtében a Ford és a General Motors is elhalasztotta az elektromos járművek gyártásának bővítését. Az elektromos teherautó-gyártó Rivian pedig a múlt héten arról tett bejelentést, hogy tíz százalékkal csökkenti a munkaerőt és idén nem számítanak a termelés növekedésére.

Az Apple összeomlásáról a részvényesek hallani sem akartak

A világ sok éven át legnagyobb cége az utóbbi időben stagnált, a friss negyedéves jelentés jó lett, a részvény mégis nagy mélységben nyitott pénteken. Utána azonban szinte széttépték a vevők: az iPhone gyártója Kína nélkül is jól megvan.