Ígéretesnek bizonyul egy antidepresszáns gyógyszer a koronavírus korai szakaszában végzett kezelések alatt. Az Amerikai Egyesült Államokban végzett kórházi gyógykezelés során egy olcsó antidepresszáns gyógyszer jótékony hatásaira bukkantak, ezért az orvosság hasznos lehet a koronavírus elleni vakcinák fejlesztésében - írja az AP News.

A kutatók szerint a depresszióra és a kényszerbetegségek esetén használt tabletta több vizsgálatban is ígéretesnek bizonyult, ezért az eredményeket átadták az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetnek, hogy tovább vizsgálják azt. A kezelés eredményeit látva remélik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeljövőben új ajánlásokat fogalmaz meg, amely a gyógyszer széleskörű alkalmazását segítené.

A fluvoxamin nevű tabletta egyébként 4 dollárba kerül - jegyzi meg a hírügynökség.

Ahogy arról a Napi.hu is korábban beszámolt, az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca/Oxford koronavírus-oltások több ritka neurológiai komplikációval járhatnak. A kutatásban 20 millió AstraZenecával és 12 millió Pfizerrel beoltott személy esetét vizsgálták meg, továbbá kétmillió olyan emberét, akiken pozitív koronavírustesztet végeztek.

Az Angliában beoltott 32 millió ember adatai alapján brit kutatók úgy becslik, hogy tízmillióból 38 esetben az első AstraZeneca-szúrás után Guillain-Barre-szindróma, azaz szétterjedő zsibbadás jelentkezhet a pácienseknél. A másik mellékhatás vérzéses stroke lehet, amely a Pfizer esetén 10 millió páciensnél 60 esetben fordulhat elő 28 napon belül az oltás beadása után.

A kutatást a második oltás után jelentkező esetleges mellékhatások felderítésével folytatják.