Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén támogatásáról biztosította a szabályozott génszerkesztést. A képviselők 307 szavazattal, 263 ellenében és 41 tartózkodás mellett fogadtak el egy tárgyalási álláspontot az új génkezelési technikákról szóló bizottsági javaslatról az Európai Tanáccsal folytatott tárgyalásokon.

Az uniós testület sajtóközleményében arról ír, hogy a hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében egyszerűsítenék, más génszerkesztett növények vonatkozásában viszont fenntartanák a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást.

Arról is írnak, hogy az élelmiszerrendszer fenntarthatósága és válságállósága érdekében olyan növényfajtákra van szükség, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozásnak és a kártevőknek, nagyobb a terméshozamuk és amelyek termesztése kevesebb műtrágyát és növényvédő szert igényel.

Az agroinform.hu szemléje szerint az elfogadott javaslat különbséget tesz a célzott génszerkesztési eljárással előállított növények (NGT-növények) és a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) között, amelyekre jelenleg azonos szabályok vonatkoznak. A hagyományos nemesített növényekkel egyenértékű, 1. kategóriába sorolt NGT-növényekre nem vonatkozna a szigorú GMO-szabályozás, a 2. kategóriába soroltakra viszont igen. A képviselők emellett szeretnék megtartani az 1. és 2. kategóriába sorolt NGT-növényekből származó termékek kötelező címkézését is.

Az agrárélelmezési rendszer fenntarthatósága érdekében a képviselők felgyorsítanák bizonyos 2. kategóriás NGT-növények engedélyeztetését tiszteletben tartva az elővigyázatosság elvét.

Arról is megegyeztek a képviselők, hogy az új génkezelési technikákkal előállított növények felhasználását továbbra is tiltani kellene az ökológiai termelésben, mivel kérdéses a növénykultúrák összeférhetősége.

Az EU-n kívül már több génszerkesztett termék is piaci forgalomban van vagy folyamatban van a piaci forgalomba helyezésük, ilyen például a meg nem barnuló Fülöp-szigeteki banán, amely az élelmiszer-pazarlás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségét hordozza magában a sajtóközlemény szerint.