A haderő modernizációjához korszerű technológiára és hadiiparra van szükség. A Lynx-gyárhoz hasonló beruházásokkal és fejlesztésekkel 2030-ra a Magyar Honvédség a régió meghatározó haderejévé válhat - mondta az MTI szerint  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a német Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában Zalaegerszegen épülő gyár bokrétaünnepségén.

A gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem tevékenységével ahhoz is hozzájárul, hogy az ország GDP-jének legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítsuk - mondta Palkovics László. (A magyar kormány ugyanis kétmilliárd euró - 700 milliárd forint - értékben 218 darab Lynx KF41 harcjárművet vásárol, amelyből 172 darabot Magyarországon gyártanak le a Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának üzemében. Az első 46 darab Németországban készül, ahol egyben felkészítik a magyar szakembereket is a hazai gyártásra - közölte tavaly szeptemberben Maróth Gáspár védelmi ügyekért felelős kormánybiztos; a szerk.)

A gyár kivitelezője a felcsúti Mészáros Lőrinc családi cége, a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Zrt. mintegy 60 milliárd forintért.

Újraiparosítunk, korszakot váltunk

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány megteremti a hazai hadiipar újra fejlesztését, a zalai megyeszékhelyen épülő üzem pedig "a korszakváltás szimbóluma lesz". 2023-tól Zalaegerszegen gyártják a világ jelenleg egyik legkorszerűbb, legmodernebb páncélozott harcjárművét, a közelben működő ZalaZone tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával komplex fejlesztés valósul meg. A kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért kiemelt nemzeti cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen - idézte az MTI a honvédelmi minisztert.

Maróth Gáspár példaértékűnek nevezte a magyar és német cégek közti együttműködést. Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és a kivitelezőknek az elmúlt időszakban végzett munkájukért.