Az Erste Bank nem kíván részt venni a Mark Zrt. várhatóan e hónapban induló eszközvásárlási programjában. A bank inkább külön-külön, darabonként értékesíti a nem teljesítő eszközöket a piacon, mint hogy egyben átadja a teljes portfóliót az eszközkezelő társaságnak - mondta a Bloombergnek Carmen Staicu, az Erste Group szóvivője, aki szerint a rossz hitelek állománya gyorsan csökken a kedvező piaci körülményeknek köszönhetően. A bankcsoport nyitott az egyes nem teljesítő eszközök értékesítésére minden releváns piaci szereplő részére, de nem tervezi a teljes kereskedelmi ingatlanportfólió eladását - hangsúlyozta Staicu.

Az Erste Bank álláspontjának közzététele nyomán már három olyan nagyobb szereplőről lehet tudni, amely nem kíván részt venni a Mark programjában, hiszen korábban a K&H Bank és a Budapest Bank is kizárta ennek lehetőségét - írta a Bloomberg alapján a napilap.

Attól ugyanakkor nem kell tartani, hogy a Mark munka nélkül marad, hiszen több nagybank is akad még a potenciális partnerek között. Az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály korábban úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy bejelentkeznek a programba.

A hitelintézetek által kezelt projekthitelek állománya 2015 végére nagyot csökkent: a belföldieknek nyújtott hitelek mennyisége a 2015 decemberéig tartó egy év alatt több mint 15 százalékkal, 1473,7 milliárd forintra mérséklődött, miközben a 90 napon túli csúszásban lévő tételek aránya 22,7-ről 19,6 százalékra zsugorodott.