A Magyar Posta Zrt. újabb pénzügyi termékek bevezetését tervezi, például egy rövid lejáratú hitelterméket, ami klasszikusan lakossági fogyasztási hitel lehet - mondta Szarka Zsolt vezérigazgató a portfolio.hu-nak adott interjúban.

A Posta kézbesítői és fiókhálózata több mint 90 ezer ügyfél felé teljesített kifizetést a az elmúlt hónapok brókerbotrányaihoz kapcsolódó kártalanítások során. Sok ügyfél, aki korábban más pénzügyi szolgáltatónál vett igénybe szolgáltatást, szívesen választja a postát, mert alacsony kockázatú termékeket forgalmaz, valamint a működése transzparens. Az elmúlt másfél évben - miután a cég megteremtette a saját jogú befektetési szolgáltatási tevékenység alapjait - a befektetési számlák száma a nulláról indulva mára már közelíti a 30 ezer darabot.

Ingyenes lesz a kártyás pénztári csekkbefizetés is postán

A Magyar Posta külön projekt keretében dolgozik azon, hogy megszüntessék a több évtizedes problémát: a csekkbefizetés, ha az kártyával történik a postán, egy készpénzfelvételi tranzakciónak minősül. Nem kérdés, hogy ez a megoldás legfőképp a kártyakibocsátó bankoknak volt jó, ugyanakkor a szisztéma fenntartásában a Postát is érdekeltté tették, hiszen a készpénzes tranzakciók után jutalékot kapott - mondta vezérigazgató. A cél, hogy mindenki költségkímélő és ügyfélbarát módon fizethesse be sárga csekkjét, ne kelljen 500-700 forintot fizetnie ezekért a tranzakcióért a jövőben.

A jövőben is lesz lehetőség tényleges készpénzfelvételre a postákon, hiszen van olyan település, ahol semmilyen bankautomata nincsen és a posta az egyetlen, bárhol elérhető pénzügyi szolgáltató. Június elején elérünk egy olyan szintet a POS készülékek telepítésében, amikor a pénztári csekkbefizetéshez kapcsolódóan bevezethetjük a kártyás vásárlási tranzakciót, amivel a kártyás pénztári csekkbefizetés is ingyenessé válik - fogalmazott Szarka.

A készülékek cseréjének keretében 5700 pos-terminált telepítenek országszerte, ráadásul az év végéig további 1100 mobil terminált is üzembe helyeznek, hogy a kézbesítői hálózatban is megteremtsék a kártyás fizetés lehetőségét. A beruházás teljes költsége eléri az 1 milliárd forintot.

A Posta számára a 2014-es év sikeres volt, hiszen csoportszinten 2,8 milliárd forint adózott eredménnyel zártunk, és egyúttal teljesült a 2014-2018 közötti időszakra vonatkozó stratégiai terv időarányos része mind az összesített pénzügyi tervek, mind pedig az egyes üzletágak vonatkozásában - mondta a cég első embere.

Idén csomagtermékeknél várhatóan folytatódik a növekedés. A ma még legnagyobb bevételi elemeknek számító csekk- és utalványforgalom, a levélforgalomhoz hasonlóan kismértékű csökkenést mutat, de látszanak az eddigi erőfeszítések, fejlesztések és stratégiai megállapodások pozitív jelei is. A pénzügyi szolgáltatások értékesítésénél is folytatódik a növekedés.