Amikor idén áprilisban egy nyilvános sajtótájékoztatón doktor Nagy Ká­roly András (az Electro World-csoport akkori első embere, az Electro World Holding Zrt. igazgatósági tagja és az Electro World Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója) mindenki előtt "helyre akart tenni", mondván, "Tudom én honnan szerzi maga a piaci értesüléseit: a gyesen lévő média marktos feleségétől", egyrészt méltatlannak és jogtalannak tartottam a helyzetet, másrészt egyértelművé vált, hogy valami nem stimmel a céggel. Nem jellemző, hogy egy vállalat vezetője kabátlopási ügybe kever egy újságírót csak azért, mert nem tetszett neki az egyik írása. Az információja fals volt, nekem akkor sem feleségem, sem gyesen lévő média marktos párom nem volt. (Ad absurdum most sincs. Egyikből sem.)

A szerkesztőségbe visszamenet azon gondolkodtam, hogyan fajulhatott idáig a dolog a cégnél? Visszafogtam magam és a következőket írtam: "Jelen állás szerint nincs számítás arra, hogy az Electro World-hálózat  átvétele mikor térülhet meg a jelenlegi többségi tulajdonos Polgár Csaba  számára, aki nemrég visszavonult az elektronikai üzleteket működtető  társaság operatív irányításától, és helyét Nagy Károly András vette át. A  cég legutóbbi tájékoztatóján a vezető igyekezett korrigálni az utóbbi  időben megjelent sajtóértesüléseket. Mint mondta, egy szerencsétlen  cégbírósági elírás miatt több helyen is megjelent, hogy a társaság  hátterében egy panamai bejegyzésű társaság áll. (A viszonylag bonyolult  tulajdonosi szerkezet mellett a meghatározó többségi tulajdonos Polgár  Csaba − erősítette meg Nagy Károly András.)" Valóban egy cégbírósági elírás publikálása miatt nyit frontot a sajtóval szemben egy ügyvezető igazgató? Aligha. A piacon mindenki számára hozzáférhető pletyka volt, hogy az Electro World tulajdonosai ide-oda pakolják a raktárkészletüket, és a szóbeszéd finoman szólva jogilag megkérdőjelezhető ügyletekről szólt. A másodkézből származó információk olyan erősek voltak, hogy egy tisztességesen működő, de a válság miatt likviditási gondokkal küszködő céget is végleg megroppantott volna azok publikálása, így a sajtó − én is − inkább fogadta el doktor Nagy Károly András kommentárját a cégről, a megmentéséről, mint a pletykákat. Személyeskedő csatározás nélkül is. Munkavállalók százáról, beszállítók tucattjairól volt szó. Előbbiek jelenleg sem látják, hogyan szabadulhatnak a társaságtól. Felmondani nem tudnak, nincs kinél, új munkahelyre papírok nélkül nem mehetnek, segélyért nem folyamodhatnak. Lógnak a levegőben. A beszállítóknál alsó hangon 100 milliós veszteségek mutatkoznak, egy-egy csendestársnál, akik tolták a pénzt, hasonló nagyságrendekről van szó.

Még nem tudni, hogy az Electro World törvényesen vagy törvénytelenül működött az elmúlt 12 hónapban. A cég pénzügyeit adócsalás gyanúja miatt a NAV, szerződéseit a privatkopo.hu információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja. Utóbbi egymilliárd forint értékű sikkasztás és csalás gyanúja miatt vizsgálódik. Azt, hogy a tulajdonosok valóban meg akarták-e menteni a céget vagy a végén optimalizálni akarták a veszteségeiket, esetleg törvényes tranzakciókon keresztül nyereséget is realizálni akartak, szintén nem tudni, az azonban biztos: ahogy doktor Nagy Károly András is említette idén tavasszal, nem volt számítás arra, hogy az áruházlánc talpra állítása valaha megtérülne...

Pedig az Electro World Magyarországon valódi sikertörténetnek indult. A 2001-ben a brit Dixons-csoport által alapított magyar társaság 2002-ben nyitotta meg első áruházát itthon. A márka fejlesztésébe a nyitási akciókkal és kedvezményekkel több száz millió forintot pumpált, így az induláskor veszteségessé tette a társaságot. De a valódi érvágás az volt, hogy a magyar áruházlánc a cseh központhoz került, és a forint gyengülése, illetve a cseh (brnói) központból történő ellátás (még ha a terméket itt Magyarországon gyártották is) nyolcmilliárd forintra tornászta a veszteséget. Régiós befektetés lévén 2006−2007-ig, a kiskereskedelmi forgalom növekedéséig nem számított, hogy a Dixons keleti profitcentruma a cseheknél van. Ám a magyar cégnél a válság betette a kaput. Kezelhetetlenné vált az adósság. A britek kiszálltak a magyar reménységből, így 2009 májusától az Electro World  Magyarország Kft. százszázalékos tulajdonosa a Cipruson bejegyzett EW  Electro Retail Limited lett. A rendelkezésre álló információk szerint a társaságnak 2010 júliusáig 70 százalékban Szarvadi Téglás  Loránd és Téglás Zsuzsanna, a Romániában vezető elektronikai DOMO áruházlánc tulajdonosai voltak, míg 30 százalékban az Amerikai  Egyesült Államokban bejegyzett, Polgár Csaba érdekeltségébe tartozó  Mezzanine Equity Llc. Polgár 2010 tavaszán döntött Szarvadiék kivásárlásáról, akik a piaci hírek szerint lényegében "menekültek" a magyar cégtől. Ettől kezdve az Electro World névről már senkinek sem az itthon forradalminak számító, "budaörsi ostromra" keresztelt agresszív marketingstratégia, a sell up eladási módszer meghonosítása és a gyors terjeszkedés jut az eszébe, hanem az utóbbi időszak egyik legnagyobb kiskereskedelmi botránya. Pedig a fénykorban az Electro World ott volt a tíz legjobban csengő kiskereskedelmi márkanév között.