A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Újabb nagy múltú és ismert magyar társaság, az egykor országszerte szaküzleteket működtető Omker Orvosi Műszerkereskedelmi Zrt. vált fizetésképtelenné és kezdeményezte felszámolási eljárásának elindítását - tudta meg a Napi.

Információink szerint a cég veszteséges gazdálkodása 2008 után tavaly is folytatódott, amelynek oka a keresletcsökkenés mellett a magas üzemeltetési költség volt, már az üzletek bérleti díjának kifizetése is problémát okozott. A jelenleg működő néhány üzlet franchise-formában üzemel, például a kaposvári vagy Budapesten a X. kerületi Száva utcai (a fővárosban azonban az Omker honlapján feltüntetett szaküzletek közül más már nincs nyitva).

Az Omker a közelmúltban nagyrészt lakossági egészségmegőrző termékek (például vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és lázmérők, egészségügyi betétek, papíráruk), gyógyászati segédeszközök és kényelmi lábbelik forgalmazásával foglalkozott. A társaság 2008-at 1,28 milliárd forintos nettó árbevétel mellett - az előző évi csaknem kilencmilliós nyereség után - 30 milliós mérleg szerinti veszteséggel zárta. Ezt követően 2009. március végén új tulajdonosa lett a társaságnak, információink szerint a Rehab Zrt., a Herbária Zrt. és a Promobil Rehabilitációs Zrt.

Az Omker felszámolását saját kérelmére a bíróság 2009. december 23-ával rendelte el. Arról még nem született döntés, hogy a felszámolási eljárás alatt esetleg tovább működne a cég. A felszámolás még csak egy hete jogerős, így a cég gazdálkodásáról nincsenek pontos adataink és döntéseket sem hozhattunk, de az látható, hogy eddig nem működött nyereségesen - mondta lapunknak Vadász Endre, a kijelölt felszámoló Vadász & Partners Kft. ügyvezetője.

A társaságot 1950-ben alapította az Egészségügyi Minisztérium - áll a cég honlapján. Részvénytársasággá 1992-ben alakult, akkor orvosi műszerek gyártásával, javításával és kereskedelmével foglalkozott, 1993-ban privatizálták, több szakmai, pénzügyi befektető és magánszemély tulajdonába került. Majd 2001-ben a gyógyszerkereskedő Hungaropharma Zrt., 2004 júniusában pedig az ortopéd cipőket gyártó Elit Cipőkészítő Zrt. érdekeltségébe került. A cégbírósági adatok szerint 2004 novemberétől az Elit Egészségügyi Vagyonkezelő (EEV) Kft. rendelkezett benne közvetlen befolyással. A cégben 2007-től 2009 márciusáig a Cipruson bejegyzett NYV Limited van feltüntetve tulajdonosaként, amely mögött feltételezhetően a korábbi tulajdonosok állnak. (Nyíri Viktor egyik tulajdonosa az EEV-nek és az NYV Limited kézbesítési megbízottjának, az NV Vagyonkezelő Kft.-nek is.)