Közel 43 milliárd forint adózás utáni veszteséggel és jelentős létszámleépítéssel zárta a Tesco-Global Áruházak Zrt. az idén februárban véget ért 2013-as üzleti évét az egy évvel korábbi egymilliárdos nyereség után. Az éles váltást nem a forgalom drasztikus visszaesése okozta, hanem egy több tízmilliárdos egyszeri tétel - tudta meg a Napi.hu.

Trafiktörvény, elbocsátások

A belföldi eladások közel 1,5 százalékkal csökkentek, amit alapvetően a dohánytermékek 2013 július 1-jével életbe lépett értékesítési tilalmával magyarázott a Tesco. (A nettó árbevétel legjelentősebb tétele, a bolti kiskereskedelmi értékesítés viszont 1 százalékkal nőtt a dohánytermékek nélküli bázishoz képest.) Csökkent az árrés is, 29,22 százalékról 28,98 százalékra, 174 milliárd forintra.

A társaság eredménykimutatását vizsgálva a legtöbb soron szintén nem látszanak drámai változások. Igaz, a személyi jellegű ráfordítások közel egymilliárd forinttal 57,6 milliárd forintra csökkentek, az átlagjövedelem pedig 5,65 százalékkal apadt. Az átlagos statisztikai létszám 9 százalékkal, 1,8 ezer fővel 19,2 ezerre csökkent - ebből 15,5 ezren voltak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak.

Az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem a legjobb a Tesco számára, más számok is jelzik. Az eredménykimutatás kiegészítő mellékletéből kiderül, hogy a gazdasági helyzet miatt lelassult az utóbbi években a beruházási aktivitás, ez az értékcsökkenés 6 százalékos mérséklődésében és a kisértékű (100 ezer forint alatti) beruházások 1,5 milliárdos csökkenésében is megmutatkozik.

Óriásleírás hozta a mínuszt

Szembetűnő mindemellett, hogy az egyéb ráfordítások értéke egy év alatt több mint a duplájára, 79,4 milliárd forintra nőtt. Alapvetően ez a közel 43 milliárdos emelkedés magyarázza azt - sok kisebb tétel mellett -, hogy az üzemi eredmény 841 milliós pluszból 48,3 milliárdos mínuszba fordult. Ezen aztán a pénzügyi műveletek terén elért 6,8 milliárd forintos javulás is csak szépíteni tudott, így az adózás előtti veszteség is megközelítette a 42 milliárd forintot. A nem egészen 1,2 milliárd forint társasági adóval együtt a mérleg szerinti veszteség már meghaladta a 43 milliárdot.

Az egyéb ráfordítások drámai növekedését döntően a terven felüli értékcsökkenésre elszámolt összeg okozza, a Tesco ugyanis a gyorsan változó kereskedelmi környezetre hivatkozva felülvizsgálta hosszú távú terveit. Ennek eredményeként egyszeri tételként 54,3 milliárd forinttal csökkentették tárgyi eszközeik könyv szerinti értékét. Ez a ráfordítás egyébként a csoport által áprilisban közzétett éves jelentésben is szerepelt - tájékoztatta a cég a Napi.hu-t. Hozzátették: továbbra is kiemelten fókuszálnak Magyarországon a vásárlóikra, és a Tesco Magyarország alapvetően továbbra is jövedelmező marad.

A külföldi áruházláncok 2013-as teljesítménye (Mrd Ft)**
CégNettó árbevételVált. (%)Adózott eredm. (2012)Vált. (%)
Tesco-Global Áruházak Zrt.*600,8-1,2-43,1-4380,9
Spar Magyarország Kft.384,67,9-11,8-8,5
Auchan Magyarország Kft.272,27,6-6,3-37,6
Penny-Market Kft.160,14,62,089,2
Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.80,215,6-4,9-3,9
*az üzleti év február végéig tart
**A Lidl cikkünk kiadásáig nem közölte 2013-as számait
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Ez várható az idén

A társaság az idei terveket firtató kérdésünkre annyit közölt, hogy a 2014/15-ös pénzügyi év középpontjában a tavaly megkezdett munka folytatása, az innováció, a vásárlói élmény további javítása és a többcsatornás kereskedelem áll.

Úgy látják, hogy a többcsatornás kereskedelemé a jövő; a technológia fejlődése megváltoztatja a vásárlási szokásokat és egyre inkább lehetővé teszi, hogy a vásárlók testre szabják az igényeiknek leginkább megfelelő vásárlási formát. Éppen erre a fejlődésre válaszul indították el tavaly tavasszal a Tesco Online Bevásárlást, de - fogalmaznak válaszukban - a tradicionális kereskedelmi csatornákat sem hanyagolják el. Idén is kiemelten fókuszálnak a saját márkás termékeikre, jelentősen szélesítették kínálatukat, illetve számos áruházat átalakítottak.

Ennek az eredménykimutatásban is van nyoma: a lánc 20123/13-ban négy Tesco Expresszt nyitott és több hipermarketet is bővített összesen ötmilliárd forint értékben, a befejezetlen beruházások - vagyis a folyamatban lévő fejlesztési projektekhez kapcsolódó invesztíciók - állománya pedig 8,35 milliárd forint volt.