A nyílt tender eredményét a három ajánlatkérő, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., a Sárospatak Város Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Múzeum tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A közlemény így határozza meg a beruházást: "A sárospataki váregyüttes turisztikai vonzerejének erősítése, a belső és külső vár összehangolt attrakciófejlesztése” . A projektet az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) finanszírozza.

A beruházás négy részből áll.

Az első rész a Lőportorony, közvetlen környezetének helyreállítása, a toronyban kiállítótér lesz. Ezt a részt a Polgári Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az EB Hungary Invest Kft., valamint a Gramalpin 2007 Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte 560 millió forinttal. A becsült ellenérték 283 millió forint volt. A Lőportotony felújításáról nemrég a helyi televízió így számolt be: 

A második rész a Nyugati várfal, és a Perényi bástya környezetrendezése. Ezt is az előbbi három cég nyerte 1 milliárd 209 millió forinttal. A becsült ellenérték 847 millió forint volt.

A harmadik rész a Veres-bástya keleti fal helyreállítás, itt jegypénztárat alakítani ki. Szintén az előbbi három cég végezheti ezt a munkát is, 198 millió forintért, a becsült 94 millió forintos ellenértékkel szemben.

Végül a negyedik rész egy új látványtár építése. Az épület 3 szintes, összesen nettó 1804,6 négyzetméter alapterületű lesz. Ennek kivitelezője a DHJ Építő Építőipari és Szolgáltató Kft. 949 millió forintért. A becsült ellenérték 759 millió forint volt.

A nyertesekkel június 23-án és 24-én kötöttek szerződést az ajánlatkérők.

A Napi.hu 2015 júliusában írt arról, hogy Nemzeti Várprogram indul. Ennek a harmadik üteme - amely 2017-18-ban kezdődött volna - tartalmazta a sárospataki Rákóczi-várat is. A felújításokra akkor 68 milliárd forintot, döntően uniós forrást szánt a kormány. A program eredményeként a kastélyoknál évi 800 ezer, a váraknál 600 ezer plusz látogatóval kalkuláltak.