Narendra Modi indiai miniszterelnökön egyre nagyobb a nyomás, hogy országos zárlatot rendeljen el, mivel az ország a világ legsúlyosabb Covid-19 járványával küzd. Hétfőn India 366 161 új megbetegedést jelentett, május 6. óta először fordult elő, hogy a napi fertőzések száma 400 000 alá csökkent. A járvány kezdete óta az összes regisztrált esetszám meghaladja a 22 milliót.

Az egyre súlyosbodó válság az indiai egészségügyi ellátórendszert a tűréshatárig feszíti. Kevés az ágy, az oxigén és az egészségügyi dolgozó. Néhány koronavírus-beteg a várótermekben vagy a túlterhelt klinikák előtt hal meg, még mielőtt orvos látta volna őket. Míg India államainak és szövetségi területeinek mintegy fele saját korlátozásokat vezetett be a második hullám kezelésére, egyre többen követelik, hogy a központi kormány vezessen be egy második nemzeti zárlatot.

Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének (NAID) igazgatója és a Fehér Ház vezető koronavírus-tanácsadója azt mondta, hogy szerinte Indiának le kell zárnia a fertőzést.

"Le kell zárni. Úgy vélem, több indiai állam már megtette ezt, de meg kell szakítani az átviteli láncot, és ennek egyik módja a leállás" - mondta Fauci az ABC "This Week" című műsorában.

A CNN-nek adott külön interjújában Fauci hozzátette, hogy egy ilyen lezárásra azért van szükség, hogy "megelőzzük a járvány kitörésének pályáját".

"Nem arra gondolok, hogy hat hónapra le kell zárni. Csak meg kell szakítani az átviteli láncot. Ezt pedig úgy lehet megtenni, hogy a lehető legnagyobb mértékben leállítjuk a járvány miatt [az országot] két, három, négy hétre. Aztán, amint az esetszámok csökkenni kezdenek, és több embert beoltunk, akkor megelőzhetjük a járvány kitörésének pályáját"

- magyarázta Fauci.

Szombaton az Indiai Orvosi Szövetség (IMA) közölte, hogy az elmúlt 20 napban "teljes, jól megtervezett, előre bejelentett nemzeti zárlatot" követelt. A zárlatnak 10-15 napig kellene tartania, hogy az ország túlterhelt egészségügyi rendszere időt kapjon a "regenerálódásra és az anyagi és emberi erőforrások feltöltésére".

Számos ország már megtiltotta a beutazást Indiából, ami veszélyezteti az ország légiközlekedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa az Agence France-Presse-nek (AFP) adott szombati interjújában azt mondta, hogy az Indiában terjedő, B 1.617 néven ismert Covid-19 variáns fertőzőbb, és hozzájárul az ottani válsághoz.