Bár az MNB már március 16-tól elindította - miután Matolcsy György, az MNB elnöke február 18-án bejelentette - a növekedési hitelprogram plusz (nhp+) konstrukciót, a program felfutása még várat magára. Az 500 milliárd forintos keretösszegű programot az MNB azért rakta össze, hogy az nhp-ba be nem fért - értsd kockázatosabb - mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeinek javítsa. Az nhp+ keretében az MNB beszállt a banki kockázatmegosztásba, mivel megtéríti a bankok hitelezési veszteségét.

A jegybank új, célzott monetáris lazító eszközt vezet be az nhp+-szal a kis- és középvállatok (kkv) hitelezésének támogatására. Ennek keretében csak új hitel nyújtható, meglévők kiváltására nincs lehetőség, ezen belül a hitelek minimum 70 százaléka új beruházási hitel lehet, így a forgóeszköz-jellegű új finanszírozás legfeljebb 30 százalék lehet. A nyitás része, hogy a nyújtható hitelek alsó és felső határa egyaránt alacsonyabb az nhp-nál: a legalacsonyabb hitelösszeg 1 millió, míg a maximális 500 millió forint lehet.

Az nhp+ 500 milliárd forintos keretösszege erejéig a hitelintézetek által a jegybanktól igénybe vehető nulla százalékos refinanszírozási hitelek az nhp-hoz hasonlóan kkv-k hitelezésére fordíthatók, maximum 2,5 százalékos kamatláb felszámítása mellett, azonban az nhp+ keretében nyújtott jegybanki likviditásnyújtáshoz korlátozott mértékű jegybanki kockázatátvállalás is társul. Az MNB az 5 éven belül nemteljesítővé váló ügyleteknél megtéríti az elszenvedett hitelezési veszteség felét, az összes térítés azonban portfóliószinten is korlátozott: egy hitelintézetnél sem haladhatja meg az általa a konstrukció keretében nyújtott hitelek fennálló állományának 2,5 százalékát évente, 5 éven keresztül.

Az nhp plusz program az elmúlt hetekben véglegesedett és bővült ki új hitelcélokkal (többek közt a kölcsönök lehívása 2016 végéig lehetséges, valamint lakóingatlan-építés is finanszírozható), ennek megfelelően a lapunk által megkérdezett hitelintézetek is egyelőre inkább csak kezdeti érdeklődésről számoltak be.

Nem szabad csodát várni a programtól

Az MNB statisztikái és az OTP Bank tapasztalatai is azt mutatják, hogy nem szorultak ki a mikro- és kisvállalkozások az nhp-ból, inkább a beruházási aktivitásuk mérsékelt - fogalmaztak lapunk érdeklődésére a banknál. A jegybank kockázatvállalása kismértékben javít ugyan az ügyfelek kockázati megítélésén, ám jelentős lökést a programnak a uniós pályázatok megindulása és néhány ágazatban a gazdasági élénkülés adhat. A bank úgy számol, hogy az nhp+ közelmúltbeli véglegesedése nyomán az eddigi alacsony hitelkihelyezés nőhet, de az érdemi élénkülés csak az év vége felé várható.

Az UniCredit Bank is úgy látja, hogy a vállalkozások "bevárják" az uniós pályázatokat, a beruházásaikat és az ehhez kapcsolódó finanszírozási igényeiket is a pályázatok kiírásához igazítva ütemezik. Úgy látják, elsősorban ennek következménye, hogy az érdeklődés egyelőre visszafogott, az nhp+ amúgy április 1-je óta érhető el .

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint az nhp+ de minimis támogatásnak minősül, az ezzel kapcsolatos folyamat kialakítása miatt még egyeztetünk az MNB-vel, az egyeztetések lezárását követően várhatóan augusztus közepétől elérhetővé válik nálunk is a konstrukció - tudtuk meg az Erste Banktól. Bár az ügyfelek jellemzően az nhp nyújtotta kedvező költségű finanszírozást keresik, már vannak náluk is olyan érdeklődők, akik kifejezetten az nhp+-ra várnak.

A CIB Bank keretszerződést már aláírt az MNB-vel, jelenleg a vonatkozó termék- és folyamatleírásaink módosításán dolgozik. A konstrukció érdemben csak most indulhat el, jelenleg az igényfelmérés szakaszában tartanak. A bank a tavalyihoz hasonló teljesítményt szeretne elérni, 2015-ben 25 milliárd forint értékű nhp ás nhp+ hitel kihelyezésével. Elsődleges szempontunk továbbra is a felelős hitelezés, mindemellett az nhp+ által biztosított kockázatmegosztás lehetőséget teremt a közepes kockázatú és/vagy kevesebb fedezettel rendelkező ügyfélszegmens felé történő nyitáshoz - tette hozzá a CIB.

A Budapest Bank (BB) szakértői - ahogy az nhp2 esetében - az nhp plusznál is az év második felében számítanak felfutásra - fogalmaztak lapunk kérdésre a banknál. A BB a piacon az elsők között jelent meg a konstrukcióival. A programban a bank a piacon az elsők között jelent meg konstrukcióival. Mivel kiemelt figyelmet fordít a kisebb árbevételű vállalkozásokra, a bank - az MNB szándékának megfelelően - elsősorban a kevésbé hitelképes kkv-ügyfelek számára értékesíti a kedvezményes hitelterméket - tették hozzá érdeklődésünkre.

Egyre kisebbek lehetnek a hitelek

A kiírás szerint a konstrukcióban a legalacsonyabb hitelösszeg 1 millió, míg a maximális hitelösszeg 500 millió forint lehet. Az OTP Banknál széles a hitelfelvevői spektrum, ezen belül a 30-170 millió forint közötti sáv a jellemző. A pénzintézet arra számít, hogy 10-15 százalékos piaci részesedést érhet el a programban.

Az nhp-n belül kihelyezett beruházási hitelek átlagos összege 300 millió forint, futamideje pedig 7 év körül van CIB-nél. Egyúttal azt is hangsúlyozták, hogy a hiteldöntések azonban minden esetben egyediek, az ügyfélre szabottak, a cég fizetési képességéhez és a beruházás feltételeihez igazodnak.

A program előrehaladtával folyamatosan csökken az átlagos hitelméret - hívták fel figyelmet az Ersténél. A bank az nhp+-nál is a kkv-piaci részarányához hasonló piaci súlyra tör. A BB pedig az nhp-s kihelyezésekben elért piaci arányához hasonlóan 12 százalék körüli vagy azt meghaladó arányt célzott meg.