Amint arról szeptember 20-án beszámoltunk, a Liberty Steel Group és a kínai CISDI Engineering Co. a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együttműködésben olyan szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, amelynek keretében a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára tér át, mintegy 80 százalékkal csökkentve ezzel a működés közvetlen széndioxid-kibocsátását. A tervek szerint egy új, 150 t kapacitású elektromos ívkemencét fognak telepíteni, amelyet a CISDI fog szállítani. 

Nos, azóta a Rácalmási Polgári Egyesület legutóbbi pódiumbeszélgetés Samók Dávid közgazdász, korábbi miniszteri és parlamenti tanácsadó azt is elárulta a házigazda Pribil Sándornak, hogy a szén és földgáz helyett milyen alternatív energiával kívánják az acélművet üzemeltetni az új indiai tulajdonosok – számolt be róla a Feol.hu

A fejlődési irányokról Samók Dávid kifejtette, hogy indiai és kínai cégek azok, akik éppen a vasmű megmentésén dolgoznak, ez pedig a keleti nyitás sikerének a gyakorlati megvalósulása. Véleménye szerint egyértelműen kultúra váltás fog következni a gyár életében, mindenképpen hatékonyság növelésre, ebből következően technológia váltásra van szükség. 

Honnan lesz elegendő villamosenergia a gyártáshoz? Nos, a cég saját termeléséből.

A gázerőmű, napenergia és szélturbinák kizárása után Samók Dávid szerint egyetlen reálisan járható út maradt, ez pedig a vasmű területén belül telepített geotermikus erőmű, amely a  felszínen egy porta nagyságú épületből, valamint két víztartályból áll, és teljesen veszélytelen. A vasmű számára ez egy gyorsan kivitelezhető megoldás, melynek során lefúrnak 3-6 kilométer mélyre, szivattyúkkal keringetik a vizet, amely turbinákat hajt meg, ahol elektromos energiatermelés folyik.

 

Itt a hatalmas bejelentés, technológiát vált a Dunaferr

Ma egy olyan megállapodás aláírásának lehetünk szemtanúi, amely az acélipar jövőjét jelentő zöld acélgyártást alapozza meg Dunaújvárosban – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Bővebben --->