A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból nyújtott támogatások felhasználásának vizsgálata során bukkant rá a Kelet Konzerv Kft.-re. A Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, mint támogató és a konzervgyár 2013. augusztus 15-én a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprészének központi keretéből, 233 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt tartalma élelmiszer-feldolgozó  építése és technológiai fejlesztése volt.

A Céginfo.hu adatai szerint a Kelet Konzerv Kft.-t 2013. április 26-án jegyezte be a cégbíróság, 3 millió forint jegyzett tőkével. A támogatásra viszont már az év március 29-én pályázott, igaz, mire hozzájutott a pénzhez, már bejegyzett cég volt. A támogatási szerződésben a beruházás teljes nettó összköltsége 340 millió forint, így a beruházás 68,8 százalékát kapta meg ajándék pénzként a cég. A beruházást 2013 május 17-én kellett elkezdenie, a befejezési határidő pedig az év szeptember utolsó napja volt. A határidőket többször módosították.

A közbeszerzési jogorvoslati eljárás lényege az, hogy a beruházásból a társaság 230 millió forintot gépbeszerzésre fordított, azt szabályosan el is számolta, csak éppen közbeszerzést nem írt ki rájuk. A kdb gyakorlatában ez főbűnnek számít, ezért szabott ki egymillió forint bírságot, enyhítő körülménynek tekintve azt, hogy a konzervgyár korábban nem sértette meg a közbeszerzési szabályokat.

Mint láttuk, ezt azért sem tehette, mivel előélete nem volt. Utóbb viszont 2014. júniusban és 2015. januárban a NAV végrehajtási eljárást kezdeményezett a cég ellen, adótartozás miatt. Az első végrehajtás három hónap, a második négy nap alatt szűnt meg.

A Kelet Konzerv Kft.-t Boldy Jenő porcsalmai és Tyahor Sándor csegödi lakosok alapították. A céget 2014. áprilisában eladták Kovács Tibor, Puskás Dénes László és Borbély Ferenc debreceni lakosoknak, de új tulajdonos lett a szolnoki Ökrös Imre is.

A cég az induló évet 55 millió, 2014-et 132 millió, míg a múlt évet 436 millió forint nettó árbevétellel zárta. A vesztesége 2014-ben 58 millió, tavaly pedig 85 millió forint volt.