Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2021 első negyedévének végén 1471 darab nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés üzemelt Magyarországon. (A beszámoló nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles töltőberendezések adatait, így az országban található töltőberendezések száma magasabb.)

Az előző év azonos időszakához képest (930 darab) ez 158 százalékos, míg a megelőző időszakhoz képest (1395 darab) 5,4 százalékos bővülést jelent. 2020-ban minden megyében bővülés figyelhető meg, a legnagyobb (44 százalék) Somogy megyében, ami egy új szereplő megjelenésének, valamint egy, a megyében már aktív engedélyes további terjeszkedésének köszönhető - ismerteti a hivatal az adatokat.

Gyorsan nő ezzel párhuzamosan az e-autók száma is: az előző negyedév végéhez képest 11 százalékkal nőtt a teljesen elektromos, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 10 százalékos növekedést értek el. A Magyarországon futó több mint 30 ezer zöld rendszámos autó közül 2021. április végéig 14 411 volt tisztán elektromos.  

A nyilvános töltőberendezések darabszámának egyértelmű bővülésével szemben ugyanakkor mind az egyenáramú (DC), mind a váltóáramú (AC) töltések száma, mind a töltésre fordított energia jelentős csökkenést mutat országos szinten. Az AC töltési energia a megelőző időszakhoz képest 16 százalékkal, a DC töltési energia pedig 18,6 százalékkal esett vissza. Ezen töltési energiához tartozó darabszámok is csökkenést mutatnak: az AC töltések esetében a darabszámok mindösszesen 5,6 százalékkal, míg a DC töltések számai 25,3 százalékkal mérséklődtek.

A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú (AC) berendezéseken, ezt követi Pest, majd Fejér megye. Amennyiben a töltési energia adatokat régiók szerint vizsgáljuk, hasonló eredményre jutunk, azaz a Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb 62,5 százalékos részarányával, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, míg 4,7 százalékos részaránnyal az Észak-Magyarország régió található a sor végén.

A kormány támogatási pályázatot hirdetett e-autók vásárlására, milliós összegeket lehet szerezni.