A budapesti Brit Nagykövetség közreműködésével két magyar város, Miskolc és Paks is csatlakozik a károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés elterjesztését megcélzó, világméretű “Zero Emission Vehicles (ZEV)” mozgalomhoz, vállalva, hogy legkésőbb 2035-ig átáll a zéró kibocsátású tömegközlekedésre elektromos vagy hidrogénmeghajtású buszok üzembe helyezésével.

Miskolc a közeljövőben 10 elektromos busz beszerzését és elektromos töltőállomások kiépítését tervezi, Paks pedig a már meglevő elektromos buszai mellett hamarosan két hidrogénmeghajtású városi buszt is forgalomba állít majd, továbbá bővíti a helyi kerékpárutak, elektromos töltőállomások és elektromos taxik, motorkerékpárok hálózatát.

A “Zero Emission Vehicles” kezdeményezéshez csatlakozó kormányok, üzleti szereplők és települések listáját ma este 6 órakor egy nemzetközi online találkozón ismertetik, amelyet ezen a linken lehet majd élőben követni. Az esemény házigazdái között lesz Alok Sharma, a COP26 klíma-konferencia brit elnöke, valamint Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

A zéró kibocsátású közlekedés bevezetését sürgető “ZEV” kezdeményezés tavaly indult útjára, a brit elnökség égisze alatt megrendezett COP26 klímavédelmi konferencián. Íme, 1 percben, mit is hozhat a ZEV:

A nemzetközi kampány célja, hogy 2035 után kizárólag zéró kibocsátású új járműveket lehessen forgalomba hozni a gazdaságilag legfejlettebb államokban, 2040-től pedig a világ összes országában, ezzel megvalósítva a 100 százalékban karbonmentes közlekedést.