A Vasas helyi alapszervezete a meghirdetettek szerint, 13 és 15 óra között megtartotta a két órás figyelmeztető sztrájkot a sopronkövesdi Autoliv Kft.-nél – számolt be a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A közlemény szerint sok vendégmunkás, Fülöp-szigetekiek és ukránok is letették a munkát.

A termelés teljesen megállt a sztrájk idejére, a szakszervezet szerint a sok irodai dolgozó csatlakozása egyértelműen megmutatta, hogy a Vasas követelései pontosan tükrözik a munkavállalók akaratát.

A közlemény szerint a sztrájk hatására a munkáltató jócskán emelt a kezdeti ajánlatán, ami így már közelít a szakszervezeti követelésekhez. A bér és más juttatások emelését tartalmazó csomag március 1-vél történő bevezetését a vállalat már be is jelentette. A cég egyoldalú lépése azonban a szakszervezet számára elfogadhatatlan, éjfélig tartják fenn az utolsó ajánlatukat.

Ha arra nem születik érdemi válasz, akkor holnaptól az eredeti követelés áll vissza, amely az alábbiakat szeretné elérni visszamenőleges, 2024. január 1-jei bevezetéssel:

  • az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére 15 százalékos bérfejlesztést;
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos bérfejlesztést;
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, 800 ezer forint felett 5 százalékos bérfejlesztést;
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben;
  • évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon.

Hirtelen az is ázsiai vendégmunkás lett, aki távolról sem az

Számos hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető, vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal, így számos jogi hátrány érheti őket – mondták el az Economxnak a BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértői.