Nemcsak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elbocsátottak a salgótarjáni Bumchun üzeméből – így kommentálta a cég azt a hírt, hogy csak vendégmunkásokat betanító magyarokat küldtek volna el az akkumulátoripari üzemből.

A Bumchun Precision Hungary Kft. szerint a növekvő munkaerőigény miatt 2023 márciusától harmadik országbeli munkatársakat is foglalkoztattak minősített kölcsönző cégeken keresztül, ugyanis a tavaly év végi szabadságolásokból, betegségből adódó hiányzások miatt megnövekedett létszámigény jelentkezett. 

Mindenesetre az elküldött dolgozókra hivatkozva arról szóltak a sajtóhírek, hogy a magyar munkaerő helyett vendégmunkásokat alkalmazna az a multi, amelyik öt évvel ezelőtt a kormánytól 2,65 milliárd forint támogatást kapott, hogy kétszáz új munkahelyet teremtsen a térségben. 

A független országgyűlési képviselő, Varga Ferenc ezért azt kérdezte Nagy Márton nemzetgazdasági minisztertől, hogy mit ér a stratégiai megállapodás, ha a magyar dolgozókat vendégmunkásokra cserélik. 

A tárcavezető nevében válaszoló Fónagy János államtitkár válaszának érdemi részében egyrészt további szigorítást és erőteljesebb garanciát ígért a magyar munkavállalók és a hazai munkaerőpiac védelmére. Másrészt pedig a február 2-án jegyzett levélből kiderült, hogy bár a létszámleépítés miatt megindította a Nemzetgazdasági Minisztérium az ügy kivizsgálását, egyelőre nincsenek még információik, amelyekről tájékoztathatják a közvéleményt. 

Tehát két hét sem volt elég, hogy kiderüljön, mi történt a magyar munkavállalókkal a salgótarjáni üzemben.

Ez már csak azért is érdekes, mert pont azon a napon lépett hatályba az a rendelet, amelyben Nagy Márton miniszter rögzítette, hogy Magyarországon 2024-ben munkavégzési célból – összevont kérelmezési eljárás keretében – a kiadható foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek legmagasabb száma maximum 65 ezer lehet az idén.