A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén az első félévben 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek, a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a bázishoz képest. (A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül.) Tavaly az első hat hónapban 654,8 millió liter benzint és 745,2 millió liter gázolajat adtak el.

A dízelpiac növekedésében komoly szerepe volt annak, hogy a nemzetközi piacokra szállító fuvarozók elkezdtek itthon tankolni. Ezt egyrészt a nagyvállalkozások vállalása, másrészt a kedvezményeket nyújtó üzemanyagkártya-konstrukciók ösztönözték. Az is pozitív hatással járt, hogy január 1-jétől bevezették az ún. kereskedelmi gázolajárat - ami literenként 6,5 forintos visszatérítést jelent a fuvarozók számára a jövedéki adóból.

A szövetség közlése szerint továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az eladások összességében valamelyest csökkennek, az első félévben 2,1 százalékkal.

A Magyar Ásványolaj Szövetség korábban azt közölte, hogy a töltőállomásokon az első három hónapban 283,1 millió liter benzint és 351,1 millió liter gázolajat vásároltak. A Mol beszámolója szerint az idén az első negyedévben a magyar piacon 4,7 százalékkal nőtt a gázolaj eladása, miközben a benziné 4,3 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest.